De Taalstraat was lang de toegangsweg naar het ‘zuiden'

De Vughtse geschiedenis blijft boeien

V.l.n.r. historicus Henk Smeets, Jumbo-manager Nico Milakovic, burgemeester Roderick van de Mortel

Vandaag is aan burgemeester Roderick van de Mortel het eerste exemplaar van het Verzamelalbum Historisch Vught overhandigd. Het is gratis beschikbaar voor alle klanten van de Vughtse Jumbo-vestigingen. In dit artikel vertellen de samenstellers van het boek waarom de Vughtse geschiedenis ze steeds blijft boeien.

Door Maarten Kroese

Joyce Tritschler-van Os, Wieke Schrover en Henk Smeets zijn de auteurs van de Verzamelalbum. Van huis uit historici en onder meer betrokken bij het Vughts Museum en de Stichting Erfgoed Vught. Zij bepaalden de onderwerpen, selecteerden de foto’s en schreven de begeleidende teksten. Een behoorlijke klus, waarbij moeilijke keuzes moesten worden gemaakt. De plaatselijke geschiedenis begint immers al in de prehistorie. Tevens speelde Vught lang een belangrijke rol als verkeersknooppunt. Alle verkeer uit Den Bosch kwam hier bij elkaar op een dijk en moest hier kiezen. De Loonsebaan ging richting Antwerpen, de Helvoirtseweg richting Luik. Dat is een van de redenen waarom een nuchter thema als ‘uitvalswegen’ in dit boek thuishoort.

Verzamelalbum Historisch Vught is gemaakt voor een brede doelgroep. Henk Smeets licht toe: “Publicaties als de Vughtse Historische Reeks, de Atlas van Vught en het recente boek ‘De laatste oorlogsmaanden’ zijn vooral bedoeld voor lezers met een diepgaande historische belangstelling. Dit stickerboek is voor alle Jumbo-bezoekers, nadrukkelijk ook voor de jeugd. Jongeren moeten dit leerzame verzamelalbum lekker kunnen doorbladeren.”

Bewust van woonomgeving
Joyce Tritschler-van Os beaamt dat dit boek haar geschiedenislessen op het Maurick College zal ondersteunen: “Kamp Vught kent iedereen, maar met behulp van dit stickerboek zullen mijn leerlingen zich bewuster worden van hun woonomgeving als ze op hun fiets door Vught rijden. Veel belangrijke periodes uit de Vughtse geschiedenis sluiten weer aan op ons lesmateriaal. Ik vind het fantastisch als mijn leerlingen zich hierdoor bewust worden van de historische betekenis van ons dorp. Een dorp dat me na 30 jaar nog steeds boeit. Zelfs als historicus heeft deze tastbare geschiedenis in dit boek me verrast.”

Zonder foto, geen verhaal
Boeken als Verzamelalbum Historisch Vught zijn op initiatief van de 100-jarige Jumbo al eerder in andere Nederlandse plaatsen uitgebracht. Er was een soort sjabloon, maar het team is geheel vrijgelaten bij de invulling. Henk Smeets: “We hebben in die andere boeken onderwerpen gevonden die wij ook gebruiken, maar de inhoud is volledig Vughts. Het grootste probleem was om bij ieder onderwerp de juiste foto’s te vinden. Zonder foto geen verhaal, maar dat verhaal moet er wel bij. Bij elk hoofdstuk is een flinke toelichting, bij elke foto staat een korte tekst. Vught heeft een levende en levendige geschiedenis, die keer op keer nieuwe historische inzichten oplevert. Wat dat betreft ben ik razend benieuwd welke archeologische vondsten we straks bij de sloop van de Marktveldpassage zullen aantreffen. Misschien wel aanleiding voor weer een nieuw boek.”

Kijk ook bij

Kerst-uur in Gestel met ‘SinginGestel’

Het is inspirerend en soms swingend. Het duurt een uur, van vier tot vijf. Met …