De Schalm wint schoolschaakkampioenschap

Dat het schaakspel een positieve invloed heeft op gedrag en concentratie bij kinderen is in de schaakwereld genoegzaam bekend. Kinderen die schaken, presteren op school vaak beter, zijn rekenvaardiger en ontwikkelen een ruimtelijk inzicht. Spelenderwijs leren zij logisch te denken en zijn zij in staat problemen in te zien en op te lossen. Ook houdt een speler tijdens het spel steeds rekening met wat de tegenstander zou kunnen doen. Kortom: schaken leert je dingen, die ook in het dagelijks leven belangrijk zijn!

Woensdagmiddag 21 maart hield schaakclub ‘De Vughtse Toren’ voor de 10e keer het schaakkampioenschap voor basisscholen in Vught & Cromvoirt. De belangstelling was groter dan ooit! Alle Vughtse basisscholen deden mee. In maar liefst 17 teams gingen jongens en meisjes de strijd met elkaar aan op de 64 velden van het schaakbord. Het kampioenschap werd gespeeld in vijf ronden. Na vier ronden waren er nog steeds drie kanshebbers voor de eerste plaats. Uiteindelijk bleek de kampioen van vorig jaar ook dit jaar de sterkste. Het eerste team van basisschool ‘De Schalm’ mocht voor de vijfde keer in tien jaar de wisselbeker mee naar huis nemen. Op de tweede plaats eindigde het eerste team van basisschool ‘De Springplank’, dat in de laatste ronde het tweede team van ‘De Schalm’ wist te verslaan. Winnaar van de derde prijs werd basisschool ‘De Lichtstraat’. De drie prijswinnende teams mochten een mooie beker meenemen voor de prijzenkast van hun school. Alle deelnemers kregen een medaille als herinnering aan hun deelname.

Schaaktalent
Tegelijkertijd streden zes jonge talenten om de jaarlijkse titel ‘Aankomend Schaaktalent’. Ook deze strijd verliep spannend. Uiteindelijk bleek de jongste, de nog geen vijf lentes oude Karel Peeters van basisschool ‘De Springplank’, de sterkste. Hij kreeg, naast een medaille, de beker voor ‘Aankomend Schaaktalent Vught & Cromvoirt 2018’ uitgereikt.

Simultaan-schaak
Tussen de partijen door nam topspeler Tammo van de Vughtse schaakvereniging een simultaan af tegen 5 teams. De simultaangever had er soms moeite mee en constateerde een hoog gehalte aan Vughts talent. Met meer dan 70 jeugdige deelnemers was het deze 10e keer een geweldig schaakspektakel. Veel aanwezige ouders en leerkrachten beloonden de jeugdige deelnemers en de organisatie met een hartelijk applaus. Kinderen die hun schaakvaardigheden verder willen ontwikkelen, kunnen terecht bij de jeugdafdeling van schaakvereniging De Vughtse Toren. Meer informatie bij de jeugdleider Wolter de Vries, wolter.de.vries@home.nl.

Eindstand
1. De Schalm 1, 2. De Springplank 1, 3. De Lichtstraat, 4. De Schalm 3, 5. De Koningslinde 1, 6. De Wieken 2, 7. De Wieken 3, 8. De Springplank 2, 9. De Koninglinde 2,10. De Schalm 2.

Kijk ook bij

Geef jouw sportkleding een tweede kans

Na de zomervakantie wordt voor de 6e keer de Sportkleding Weggeefbeurs gehouden. Vanaf april is …