De Rijksoverheid in het kort

Ingezonden mededeling

We leven in een erg complexe samenleving. Hiervoor zijn natuurlijk een aantal organen nodig die ervoor zorgen dat we prettig met elkaar kunnen samenleven. Denk bijvoorbeeld aan de Rijksoverheid. Echter, deze is een complex orgaan die je niet binnen een zin kunt omschrijven. Daarom volgt hier een kleine uitleg van de Rijksoverheid en de taken ervan.

Wat is de Rijksoverheid?
De rijksoverheid bestaat uit twaalf ministeries en maar liefst twintig ministers. Een ministerie is een afdeling die zich bezighoudt met een bepaald vlak waar vervolgens ook wetten voor worden gemaakt. Deze moeten daarnaast ook uitgevoerd worden. Zo heb je bijvoorbeeld het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Onderwijs. Binnen de Rijksoverheid zijn er daarnaast een aantal rijksdiensten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Douane en Rijkswaterstaat. Vaak ontstaat wat verwarring over wat het verschil dan precies is tussen de Rijksoverheid en de overheid, gezien de namen natuurlijk veel op elkaar lijken. De overheid bestaat uit de Rijksoverheid, waterschappen, gemeenten en de provincies. Dit betekent dus dat de Rijksoverheid onderdeel is van de overheid met een hoop andere organisaties.

Een opleiding kiezen
Je wilt dus een opleiding volgen om vervolgens betekenisvol werk te kunnen doen binnen de Rijksoverheid. Met het grote aanbod dat er is, kan dat best lastig zijn. Het helpt daarbij om je goed in te lezen en vanuit daar een aantal favorieten te kiezen. Kijk daarnaast ook naar de totale kosten. Denk daarbij dus aan het collegegeld, maar ook aan de bijkomende kosten. De kans is groot dat je namelijk boeken of andere producten moet kopen die je nodig hebt om de opleiding te kunnen halen. Het is geen geheim dat de kosten uiteindelijk erg hoog kunnen oplopen. Kijk daarom wat in jouw budget past. Gelukkig helpt de overheid je ook een handje mee. Sinds kort is er namelijk het STAP-budget. Dit is een budget van de overheid waarbij je als burger maximaal € 1.000 mag gebruiken voor scholing. Hierdoor wordt jouw opleiding een stuk voordeliger of zelfs helemaal gratis! Er zitten hier natuurlijk wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Ga daarom nog even na wat voor jou van toepassing is.

Jij bent toe aan een carrièreswitch of je wilt gewoon een extra cursus volgen om jouw vaardigheden te ontwikkelen. Ben je benieuwd naar de opleidingen van de Rijksoverheid? Neem dan vooral een kijkje op de site van de Bestuursacademie voor het aanbod!

Kijk ook bij

Feestweekend Zwaluw V.F.C. 21 t/m 23 juni

Op 10 mei 2021 bestond Zwaluw V.F.C. 90 jaar. Opgericht in 1931 en als fusieclub …