De pracht van Vught verdient een kunstwerk

Kunstenaars Pablo Slenders en Mathijs Vissers maakten een kunstwerk van Vught. Het was even spannend of het wel getoond kon worden. Na gesprekken met het Vughts Museum werd al gauw duidelijk dat het tonen van het kunstwerk door de lockdown niet ging lukken. Gelukkig zag  restaurant Hemels naast DePetrus mogelijkheden.

Het kunstwerk van Vught is een kleurrijk stuk geworden. Centraal staan de twee prachtige kerktorens. Kunstenaar Pablo Slenders haalde zijn inspiratie uit verhalen over Vught van zijn familie, mensen in de groep ‘Je bent pas Vughtenaar’ en zijn moeder, die er geboren en getogen is. Met al die informatie, en een goed gesprek met voorzitter van het Vughts Museum, zochten zij beelden bij elkaar die de pracht van Vught vertegenwoordigen.
Pablo: “Mensen hebben blijkbaar enorme liefde voor Vught, daarom wilden we een beeld maken waar veel herkenbare gebouwen, de IJzeren Man, de standbeelden en andere herkenningspunten op te vinden zijn. Op die manier kunnen we de dag van vandaag vastleggen in een soort visuele tijdscapsule.” Meer dan honderd mensen reageerden op de online onthulling en meer dan tien mensen vroegen meteen of ze op de hoogte konden blijven van het eindresultaat. Dat motiveerde me om het kunstwerk zo snel mogelijk te laten zien! Het is ook geweldig om de reacties van mensen te horen tijdens de onthulling. Er zitten meer dan 25 herkenbare beelden in voor de doorgewinterde Vughtenaar mooi om te zoeken, maar ook oude beelden uit het Rijksmuseum. De stijl van de twee kunstenaars kenmerkt zich door de vele details, je ziet steeds weer nieuwe dingen. Zoek bijvoorbeeld eens de IJzeren Man die we erin verborgen hebben. Dat hoort ook echt bij onze stijl, we willen niet dat je na één keer alles weet over het kunstwerk.”

Kunstenaarsduo
Pablo maakt de beelden samen met Mathijs Vissers; als kunstenaarsduo hebben ze hun sporen de laatste jaren weten te verdienen en hun kunstwerken reizen binnen- en buitenland af om hun bestemming te bereiken. Slenders: “Zo zijn er laatst weer twee naar Amerika verzonden.” Wie weet hoe ver de Vughtse liefde reikt?
Het kunstwerk is gratis te bewonderen in de ontvangstruimte van restaurant Hemels aan DePetrus. Ga het daar bekijken of kijk op de speciale webpagina: www.arttri.be/vught.

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …