De onafhankelijke cliëntondersteuner (OCO) is er voor iedereen

“Ik wilde mijn opgedane kennis en kunde blijven gebruiken”

Ook deze maand stellen we twee van de betrokken OCO’s voor aan de inwoners van Vught. OCO’s zijn onafhankelijke cliëntondersteuners die dorpsgenoten helpen wanneer ze daar behoefte aan hebben. Dat gebeurt op uiteenlopende vlakken, zo blijkt uit de verhalen van OCO’s Joke Lexmond en Jacques Suijskens.

Joke Lexmond is 74 jaar jong en allerminst een type om thuis achter de geraniums te zitten. Ze werd geboren in de Betuwe, kwam op haar elfde naar Vught en is daar, los van anderhalf jaar in Scheveningen, nooit meer weggegaan. Joke was verpleegster, maar werkte een groot deel van haar werkzame leven in de Penitentiaire Inrichting Vught. Daar was ze ruim 22 jaar inrichtingswerkster, inclusief de periode van 7 jaar groepsleidster op de locatie Vught van PI Den Hey-Acker, een jeugdinrichting die eigenlijk in Breda zat. Op haar 60e moest ze volgens de toen geldende regels stoppen met werken. Ze besloot haar vrije tijd te benutten om iets voor andere mensen te kunnen betekenen. “Ik ben vicevoorzitter van Belangenvereniging Senioren Vught geworden, vroeger de KBO. Daar organiseer ik uitstapjes, coördineer ik activiteiten en ben ik begeleider bij de fiets- en scootmobiel-activiteit. Zo heb ik het drukker dan toen ik nog werkte.”

Financiële problemen
Het verhaal van Jacques Suijskens (69) vertoont de nodige raakvlakken met dat van zijn collega-OCO. Geboren in Ravenstein, al snel naar Vught verhuisd, tussendoor in Den Bosch gewoond maar daarna weer in Vught terechtgekomen. Jacques werkte bij de Belastingdienst (“Niet zo heel lang”), maar koos daarna voor een baan bij Waterschap de Aa. De laatste ruim 10 jaar van zijn carrière werkte hij bij Belastingsamenwerking Oost-Brabant, waar hij zich met name bezighield met lokale en gemeentelijke belastingen. “Dat was een samenwerking van Waterschap Aa en Maas met een aantal gemeentes”, legt hij uit. Hij was daarvoor ook actief op het vlak van invorderingswerkzaamheden. Zo zag hij dat veel mensen, om uiteenlopende redenen, financieel in de problemen kwamen. Dat raakte hem. Voordat hij met pensioen ging, volgde hij een opleiding HBO Schuldhulpverlening. “Ik wilde mijn opgedane kennis en kunde blijven gebruiken.” Jacques meldde zich als vrijwilliger bij Schuld-Hulp-Maatje in Sint-Michielsgestel. In die hoedanigheid helpt hij mensen om uit de schulden te komen en te blijven.

Vertrouwelijk
In Vught reageerde Jacques begin vorig jaar op een oproep voor ouderenadviseurs en cliëntondersteuners. Na het volgen van een cursus ging hij ook in eigen omgeving aan de slag. “Je praat als OCO met mensen over heel uiteenlopende zaken, vraagt hulp aan als dat nodig is. Dat gebeurt allemaal vertrouwelijk. Ik geef altijd aan dat ik níét van de gemeente ben. Ik ben er écht voor de cliënt, blijf zolang die me nodig heeft.” Als OCO leerde Jacques ook Joke kennen. Zij was al vóór corona actief als OCO. “Ik heb me aangemeld omdat ik vond dat ik van toegevoegde waarde kon zijn voor de mensen met wie ik al werkte. Vooral in de winter, omdat ik in de zomer altijd druk ben. Aanvragen komen binnen via Wegwijs+. Wie tijd heeft, reageert. Wanneer een cliënt schulden heeft, klop ik bij Jacques aan. Dat is zijn vakgebied. Zelf heb ik nog altijd veel profijt van mijn 3 jaar verpleegkunde.” Allebei vinden ze het prachtig om mensen te helpen in moeilijke situaties. “We hebben de tijd”, klinkt het eendrachtig. “We leren ook van elkaar”, stelt Jacques. “Iedereen heeft zijn of haar eigen levenservaring.”

Hulp nodig?
Neem contact op met een van de OCO’s. Je kunt bij een OCO gratis terecht. Een OCO ondersteunt alleen jóúw belang. Los van de gemeente of wie dan ook. Een OCO kent de weg, gaat met je mee en weet veel van wetten en regelingen. Bel 06 11 38 99 78 of stuur een e-mail naar ocovught@welzijnvught.nl. Kijk voor meer informatie op wegwijsplus.vught.nl/onafhankelijke-clientondersteuning. Wegwijs+, een samenwerking van gemeente Vught, Farent, Mee, Vivent en GGD, is het centrale contactadres waar burgers kunnen aankloppen voor het vinden van een onafhankelijk cliëntondersteuner. Wegwijs+ is te bereiken via 073-658 07 50.

Kijk ook bij

Projectzangers gezocht voor grote productie The Armed Man

In het kader van 80 jaar bevrijding Zuid-Nederland wordt The Armed Man, a Mass for …