Foto: archief Leyetocht

De Leyetocht ‘verhuist’ naar september

De bekende Leyetocht, de fietstocht vanuit Helvoirt, verlaat de derde zondag in augustus als jaarlijkse datum. Dit jaar wordt de tocht gereden op de tweede zondag van september. Reden van deze datumswitch is het knelpunt van vrijwilligers tijdens de vakantieperiode. De mountainbiketocht staat op zaterdag 11 september op de kalender. De Leyetocht voor toerfietsers is voor het eerst op zowel zaterdag 11 als zondag 12 september te fietsen.

Tijdens de voorbije feestdagen stond de pr-fiets van de Leyetocht te pronken aan de Helvoirtsestraat nabij de oefenhal de Hoogakker in Helvoirt. Met het plaatsen van de fiets wilde de organisatie licht in de duisternis brengen tijdens de coronaperikelen. Bovendien wilde de organisatie de Leyetocht even in beeld brengen. Voor het eerst in de geschiedenis van dit fietsfeest ging de Leyetocht het voorbije jaar niet door vanwege de coronacrisis.

Betere tijden
Voor 2021 hoopt de Leyetocht op betere tijden zodat de 43ste ‘tocht der tochten’ dit jaar wel kan doorgaan met de keuzeafstanden 25, 39, 50, 75, 100 en 150 km. Daarbij hoort ook de 14e ATB-Leyetocht met de gebruikelijke afstanden van 30, 40 en 50 km.

Knelpunt
Het jaar 2021 is pas begonnen, maar er is al nieuws rond deze fietshappening. Het zenuwcentrum komt onder het dak van D’n Inbreng aan de rolschaatsbaan in Helvoirt. Dat zat al in de planning bij de eerste poging om de 43e tocht te houden in 2020, maar de Leyetocht gaat schuiven met de datum. Het bestuur besloot de bekende slogan ‘de derde zondag van augustus’ in het archief op te bergen. Het kiest een datum in september. Voor de tweede keer start de organisatie voor de 14e mountainbiketocht en de 43e Leyetocht. Daarmee hoopt het bestuur op meer inzetbare vrijwilligers dan tijdens de schoolvakanties.

Kijk ook bij

Robotica-team Gymnasium Beekvliet wint scrimmage

Het robotica-team van Gymnasium Beekvliet (Panic Attack) is in de landelijke voorrondes van de First …