Schotten in de Taalstraat (foto: NMKV)

De laatste oorlogsmaanden Vught

Het Vughts Museum besteedt in de komende maanden ruim aandacht aan de bevrijding van Vught en Cromvoirt, nu 75 jaar geleden. Van zondag 2 september t/m woensdag 30 oktober houdt het Vughts Museum in DePetrus een tentoonstelling over de laatste oorlogsmaanden in Vught en Cromvoirt. Op 26 en 27 oktober 1944 werd de gemeente door Schotse troepen bevrijd. De tentoonstelling besteedt aandacht aan de periode vanaf Dolle Dinsdag tot en met de Bevrijding. Met behulp van voorwerpen, foto´s en animaties wordt deze bewogen geschiedenis zichtbaar gemaakt.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt ook een boek over de laatste oorlogsmaanden van de hand van Wieke Schrover en Henk Smeets. Het is gebaseerd op dagboeken van Vughtenaren uit de Tweede Wereldoorlog, aangevuld met informatie uit de Kriegstagebücher van het Duitse leger, de corpsgeschiedenissen van Schotse legeronderdelen en overige literatuur.

Die dagboeken laten zien wat Vughtenaren meemaakten, wisten of vaak ook niet wisten over wat hen op dat moment overkwam. Het beschrijft de angsten en gevaren van dat moment. De dagboekschrijvers waren zich ervan bewust dat ze unieke gebeurtenissen meemaakten. Velen begonnen te schrijven om hun herinneringen voor hun kinderen vast te leggen. Soms was de geboorte van een kind reden om zijn eerste levensmaanden te beschrijven, soms werd geschreven om op dat moment onbereikbare ouders te vertellen wat hun kinderen doormaakten en in een enkel geval werd verslag gedaan hoe een ondergedoken kind het had gered. Dat maakt deze publicatie tot een bijzonder oorlogsverhaal.

Het boek wordt uitgegeven door Bruna Vught en het wordt gepresenteerd op 1 september bij de opening van de tentoonstelling. Daarna is het vanaf 2 september verkrijgbaar bij de Brunawinkels in Vught. Tentoonstelling en boek maken deel uit van een gezamenlijk project van Stichting Erfgoed Vught, het Vughts Museum en het Nationaal Monument Kamp Vught. Een werkgroep van deze instellingen deed de research. Het project valt onder het gemeentelijke programma ´Vught Viert Vrijheid´.

Kijk ook bij

Benefietconcert met Og3ne en Emmelie

Op vrijdag 23 december om 20.00 uur is de Ruwenberg het kerstdecor voor het benefietconcert …