De grootste kerststal van Europa

Tot 7 januari is in het Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch een unieke kerststal te bewonderen. Met een oppervlakte van 100 m2 en zo’n 1750 verschillende figuren geeft het diorama een goede indruk van de wereld rond de geboorte van Jezus. De museumentree is € 7, kinderen t/m 12 jaar € 3,50. Meer informatie op kerstdiorama.nl en jheronimusbosch-artcenter.nl. Facebook: ‘De grootste kerststal van Europa’

Door Maarten Kroese

De Friese initiatiefnemers Fred van der Zwet en Roel den Dulk begonnen 18 jaar geleden thuis met een bescheiden kerststal van 2 m2. Roel den Dulk: “Door de overweldigende belangstelling van publiek en pers gingen we er ieder jaar mee door. Tot de hele kamer gevuld was en we 400 bezoekers per dag over de vloer kregen.” Daarom werd later uitgeweken naar externe locaties, zoals het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden.

Het Jheronimus Bosch Art Center was direct enthousiast over de opzet van de kerststal die precies in hun concept past. Oude symbolieken en verborgen wijsheden spelen een belangrijke rol in de schilderijen van Jeroen Bosch, net als in het diorama. Roel den Dulk: “We hebben daarom alle scenes toegelicht, anders ontgaat de bezoeker veel. Daarin wijkt ons diorama ook af van andere kerststallen. De Bossche St. Jan, met zijn befaamde kerststal, ziet ons daarom niet als concurrentie, maar juist als waardevolle aanvulling. Plebaan Geertjan van Rossem heeft ons diorama afgelopen zaterdag geopend.”

De enthousiaste initiatiefnemers hebben de opstelling gemaakt en de aankleding verzorgd. Alle mensen en dieren, op een schaal van 1:11, zijn afkomstig uit bestaande kerstgroepen. De Via San Gregorio Armeno in Napels bijvoorbeeld is beroemd om zijn prachtige kerstfiguren. Roel den Dulk: “We hebben alle figuren in de loop der jaren tijdens vakanties verzameld. Ieder jaar worden het er meer. Sommige zijn zo prachtig dat we ze in de huiskamer hebben staan.”

Alle bekende taferelen uit de tijd van Jezus komen aan bod. Zoals de timmermanswerkplaats in Nazareth, het paleis van Herodes, de herders in het veld, De reisroutes van de Drie Koningen en natuurlijk de eenvoudige geboortestal. Goed voor lang kijkplezier. Kinderen komen extra aan bod met een creatieve ‘Kerst-Bosch’ speurtocht. Een ideaal educatief familie-uitstapje. De entree geeft niet alleen toegang tot het diorama. Ook het Jheronimus Bosch Art Center kan worden bezocht. Hier vinden de bezoekers schitterende replica’s van het werk van de beroemde schilder en de reconstructie van het astronomisch uurwerk uit 1513 dat in de St. Jan heeft gestaan. Fijne kerstdagen!

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …