“De fantasie van een kind stimuleren is heel belangrijk”

Sinds een jaar is Stichting Heart Beat Club actief op het adres Reutsedijk 11 op Fort Isabella. Miriam van de Hulsbeek heeft deze ‘ontmoetingsplek voor creativiteit en meer’ opgericht omdat ze vindt dat de fantasie van kinderen meer geprikkeld kan worden. Zo organiseert zij onder andere creatieve middagen voor basisschoolleerlingen en ouder-kindochtenden voor jongere kinderen. Ook organiseert ze creatieve kinderfeestjes. Nadere informatie, prijzen en aanmelden via www.heartbeatclub.nl of bellen naar 06-53327168.

Door Maarten Kroese

Miriam van de Hulsbeek is onder meer op de Pabo opgeleid. Het valt haar op dat de vrije fantasie van kinderen op veel basisscholen zo weinig ruimte krijgt. “Door tijdgebrek wordt volstaan met standaard werkstukjes, die er allemaal hetzelfde uit zien. Terwijl het stimuleren van de fantasie van een kind juist zo goed is voor de ontwikkeling. Kinderen vinden het heerlijk om met verf, potloden, papier, karton en andere materialen aan de gang te gaan. Vanuit mijn pedagogische achtergrond probeer ik in te spelen op hun belevingswereld en ontwikkeling. Doordat ieder kind uniek is in zijn creativiteit, zien we zo ook unieke kunstwerkjes ontstaan. Niet afgemeten, gestuurd of beperkt, maar komend vanuit het kind zelf. De blijdschap en verwondering die ik dan zie ontstaan inspireren mij enorm.”

Volwassenen
Volwassenen mogen op de ouder-kindochtenden met hun zoontje of dochtertje (onder 4 jaar) meekomen om samen creatief bezig te zijn. Op dit moment kunnen maximaal vijf ouders met hun kind in een grote ruimte en voldoende afstand coronaveilig terecht. Binnenkort zullen er ook creatieve activiteiten voor volwassenen worden georganiseerd. Dit zal in de agenda op de website worden aangegeven.

Lezen
“Ik vind het ook erg belangrijk dat kinderen meer gaan lezen. Tijdens het lezen komen ze in een fantasiewereld die hun creativiteit prikkelt. Kinderen worden in deze tijd namelijk voortdurend verleid door de digitale wereld, waaraan zij maar nauwelijks weerstand kunnen bieden. Daarom bied ik me naast alle activiteiten ook aan als leesjuf om het plezier in lezen te stimuleren. Die combinatie van lezen en creativiteit speelt bij de Heart Beat Club een grote rol.”

Gratis workshop
In verband met de opening van de Kinderboekenweek geeft kinderboekenschrijver Patrick Leijte op zaterdag 3 oktober een workshop aan kinderen van 10 tot 13 jaar. Tijdens deze workshop gaan ze een middeleeuws verhaal schrijven. Deelname is gratis, aanmelden via de website.

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …