De cataloguswaarde van je auto berekenen via Diks.nl

Ingezonden mededeling

In deze blog kom je alles te weten over de cataloguswaarde. Wat is cataloguswaarde, hoe check je je cataloguswaarde via Diks.nl. De cataloguswaarde van je auto is de officiële nieuwprijs van een auto die geldt op de datum dat de RDW het kenteken deel 1 afgeeft. Deze netto waarde is inclusief:
• Btw.
• Bpm, de bpm is een deel van de aanschafprijs van je nieuwe voertuig en kun je zien als aanschafbelasting. De hoogte van de bpm wordt gebaseerd op de fijnstof-uitstoot van de auto. Hoe hoger het uitstootcijfer van je nieuwe auto, hoe hoger de bpm.
• Accessoires die door de fabrikant zijn aangebracht voordat deel 1 van het kenteken is afgegeven.
Een synoniem voor het woord cataloguswaarde is ook wel de catalogusprijs.

Hoe kan je de cataloguswaarde checken via Diks.nl?
Dit is supermakkelijk te berekenen. Je hoeft namelijk alleen je kenteken in te vullen. Daarna klik je op ‘bereken cataloguswaarde’. Zo zie je via Diks.nl direct de cataloguswaarde van jouw auto in beeld. Als je meer informatie wilt over je auto dan kun je klikken op ‘meer over deze auto’. Dan kun je bijvoorbeeld de APK-vervaldatum en een indicatie van de dagwaarde zien! Superhandig dus!

Waarom zou je de cataloguswaarde berekenen?
Er zijn veel verschillende situaties waarin het handig is om de cataloguswaarde van je auto op te zoeken:
1. Afsluiten van je autoverzekering. Als je een beperkt casco of een allrisk autoverzekering gaat afsluiten, is de cataloguswaarde vaak één van de factoren die je verzekeraar gebruikt voor het bepalen van je premie.
2. Je nieuwe auto is jonger dan een jaar en total loss. Is je auto total loss? Ontzettend balen, maar dan is het fijn als je een andere, vergelijkbare auto kunt kopen. Heb je een beperkt casco of allrisk autoverzekering? En valt je auto ook nog onder de nieuwewaarderegeling? Bekijk dan de polisvoorwaarden om te weten wat er vergoed wordt volgens de nieuwwaarderegeling van je verzekeraar.
3. Auto van de zaak. Ook als je een auto van de zaak hebt, is het goed om de cataloguswaarde te berekenen. De Belastingdienst bepaalt aan de hand hiervan de bijtelling.
4. Bij belasting en verzekeringen. Instellingen als de belastingdienst gaan uit van de cataloguswaarde van je auto om te bepalen wat je aan belasting moet betalen. Ook geldt de cataloguswaarde als uitgangspunt voor verzekeringen en diensten.
Is de huidige waarde van je auto inmiddels een stuk lager dan de cataloguswaarde? Grote kans dat je autoverzekering dan ook goedkoper kan. Maak een vergelijking en bekijk wat de best passende verzekering is.

Wat is het verschil tussen cataloguswaarde en dagwaarde?
De dagwaarde is de waarde van je auto op dit moment. Die autowaarde kan flink verschillen van de nieuwprijs van je auto: de cataloguswaarde dus. Dit komt door de afschrijving, of heeft te maken met verouderde technieken in je auto.

Dit is dus het verschil tussen de cataloguswaarde en de dagwaarde waar je meer over vindt op Diks.nl. Hopelijk heb je wat gehad aan deze blog!

Kijk ook bij

Opa-en-omadagen in Museum Slager

Kinderen, ouders en opa’s en oma’s zijn altijd al welkom in Museum Slager. In de …