Villa De Braacken, gebouwd in 1891 (foto: collectie Hanneke Das)

De Braacken en Loyola

Straatnaamgeving is boeiend werk, o.a. door de vele aspecten waarmee rekening moet worden gehouden. Zo mogelijk wordt gekeken naar de historie van de locatie.

Door Hanneke Das-Horsmeier

Retraitehuis Loyola omstreeks 1920 (foto KLM, collectie Hanneke Das)

Al jaren zijn er plannen voor nieuwe bebouwing op de plaats van Huize De Braacken. De geschiedenis van deze locatie met een hoeve ‘De Brake’ gaat al terug tot rond 1400. De oude naam van de tegenwoordige Loyolalaan was ‘Braaksche beestenpad’, daarlangs werden de koeien naar de Gement gebracht. De Braackenlaan werd speciaal aangelegd als verbinding tussen de Helvoirtseweg en landgoed ‘De Braacken’, met een particuliere overgang over de spoorlijn.
Nieuwe bebouwing zal een officiële straatnaam moeten krijgen, maar het wachten is op definitieve plannen en tekeningen. Helaas is voor de a.s. nieuwbouw al verschillende keren de benaming ‘Loyolapark’ opgedoken, ontleend aan de naam van het aangrenzende terrein van de Jezuïeten met Retraitehuis Loyola. Beide landgoederen worden door een sloot gescheiden.

Historisch onjuist
Na de afbraak van het retraitehuis kreeg het Loyola-terrein twee namen: de bebouwing heet nu Vughterhage, het onbebouwde gedeelte aan de kant van De Braacken tot aan de sloot draagt al vanaf 1992 de officiële naam Loyolapark. Het is dus onlogisch, maar ook historisch onjuist om voor het eeuwenoude terrein van De Braacken de naam Loyolapark te gebruiken. De Commissie Straatnaamgeving adviseert aan het gebied de naam ‘Park De Braacken’ te geven.

Kijk ook bij

Is uw reanimatiecertificaat verlopen?

Stichting HartVeilig Vught doet een dringende oproep aan iedereen die in het verleden een certificaat …