De Botanica officieel geopend

Met het luiden van de voormalige etensbel van de familie Van Beuningen opende locoburgemeester Peter Pennings afgelopen donderdag De Botanica, een nieuwe hotelvleugel met 39 kamers van Huize Bergen. Het energieneutrale gebouw is ontworpen door Jeanne Dekkers Architectuur en past met zijn houten gevel perfect in de groene omgeving. De voltooiing van De Botanica is de eerste fase van een groter masterplan dat het landgoed gereedmaakt voor volgende generaties.

[Maarten Kroese]

Op de plek van het nieuwe gebouw stond tot 1945 een plantenkas waar de voormalige bewoonster Charlotte van Beuningen-Fentener van Vlissingen haar verzameling orchideeën en zeldzame tropische planten bewaarde. Huize Bergen-directeur Marc van den Broek: ”Je voelt dat de toekomst hier nu het verleden ontmoet.”

Architecte Jeanne Dekkers.

Architecte Jeanne Dekkers heeft met die historie rekening gehouden door de schepping van een ‘nieuwe beleving met een kijk naar het verleden’. Het is beslist geen retro-architectuur. Hier staat een eigentijds gebouw, dat door de vorm en de warme uitstraling van het hout toch een eenheid vormt met de omgeving. De architecte verklaart dat ze steeds meer van deze plek is gaan houden. Ze is erg blij met het resultaat.

De officiële openingshandeling wordt verricht door wethouder en locoburgemeester Peter Pennings. Als architect van huis uit is hij vroeger betrokken geweest bij Huize Bergen. Daarom heeft hij dit project met bijzondere belangstelling gevolgd. De uitbreiding tot 105 hotelkamers zo vlak bij het centrum juicht hij toe. Vught is voor toeristen echt de moeite waard om meerdere dagen te verblijven, aldus Pennings. De etensbel is een forse klok met luidmechanisme uit 1928. De lijfspreuk van de oude ondernemersfamilie Van Beuningen staat er in gegraveerd: esse non vediri: zijn, maar niet schijnen. Met onmiskenbaar plezier luidt de wethouder de klok, waarna het gezelschap het gebouw mag betreden.

 

Locoburgemeester Peter Pennings luidt de klok.

De kamers zijn weldadig. Met kleurtinten die zijn ontleend aan de opkomende en ondergaande zon. Met een wall cover van Daisy James die met een artistieke knipoog herinnert aan de tropische plantenrijkdom in de voormalige kassen. Een erker met zitvensterbank brengt de natuur van het landgoed nabij. Nespresso-apparaat, digitale tv, wifi, laptopkluis, werkplek, usb laadpunt, inloopdouche. De luxe kamer is ideaal voor een meerdaags (zakelijk) verblijf. Op de tweede etage bevinden zich 7 entresol suites met een dakraam, waardoor je vanuit bed zicht hebt op de sterrenhemel.

Fase twee van het masterplan voorziet in de bouw van een entree, lobby en vergaderzalen. In de derde fase volgt een tweede gebouw met eveneens 39 hotelkamers. Op naar de toekomst.

 

Oud en nieuw gaan prima samen.

 

 

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …