De 5 beste energiezuinige technologieën

Ingezonden mededeling

Het installeren van energiebesparende technologie is een geweldig idee, of je nu naar een nieuwe plek verhuist of je huidige huis opwaardeert. Verschillende apparaten en soorten technologie kunnen het comfort van je woning verhogen en je helpen geld te besparen. Ze kunnen je ook helpen om milieubewuster te worden. Er is een toenemend aantal apparaten en softwareprogramma’s die je kunnen helpen je energie-efficiëntie te verhogen zodat je minder aan energieprijzen hoeft te betalen. Hieronder vind je 5 manieren waarop je groene huistechnologie kunt gebruiken om het milieu en je portemonnee te helpen.

Energiezuinige ramen
Energiezuinige ramen kunnen je kosten voor verwarming en airconditioning  besparen. Het overschakelen van ramen met enkel glas naar dubbel glas vereist een initiële investering, maar de kostenbesparingen zullen oplopen naarmate je minder uitgeeft aan energierekeningen. Oudere ramen laten warme of koude lucht door kieren ontsnappen, en ontwerpen met één beglazing houden ook geen warmte of koude lucht vast. Als je niet klaar bent om je ramen te upgraden, kun je elk raam isoleren, waardoor een deel van de luchtlekkage wordt verminderd. Raambekleding kan ook helpen op dit doeleinde.

Programmeerbare thermostaat
Een programmeerbare thermostaat is eenvoudig te installeren en je kunt hem programmeren om de temperatuur te wijzigen op momenten dat je niet zoveel verwarming of koeling nodig hebt, ook als je op je werk bent, op vakantie of slaapt. Met sommige thermostaten kun je ze via een app op je telefoon of op je computer bedienen, zodat je gemakkelijk de temperatuur kunt wijzigen als je niet thuis bent.

Ledverlichting
Door je verlichting te regelen, wordt je huis comfortabeler, zie je er beter uit en kun je ontspannen. Je kunt dit doen met geautomatiseerde systemen door enkele gloeilampen te vervangen. Ledlampen verbruiken minder energie en zijn tijdens het gebruik koeler dan traditionele gloeilampen, en ze gaan ook langer mee. Door gloeilampen te vervangen, wordt je huis groener en kun je op de lange termijn geld besparen. Overweeg om slimme lampen te installeren voor nog meer controle over je huisverlichting; deze apparaten koppelen met een smartphone-app, zodat je ze op afstand kunt in- of uitschakelen of van kleur kunt veranderen.

Energiezuinige airconditioners
Naast het gebruik van een energiezuinige airconditioner omvatten energiebesparende oplossingen het afsluiten van airconditioningventilatieopeningen in delen van het huis die je misschien niet gebruikt. Op die manier koel je geen ruimte die leeg staat, wat een geweldige manier is om energie te besparen in de zomer. Overweeg ook om de temperatuur van de thermostaat een paar graden lager te zetten dan waar je hem normaal instelt. Een nieuw normaal voor je betekent misschien een lagere energierekening, en je zult je nog steeds op je gemak voelen. Als je een raam-airconditioning-unit gebruikt, zorg er dan voor dat deze goed aansluit, zodat er geen lucht uit het raam kan ontsnappen.

Energiebesparende apparaten
Huishoudelijke apparaten zoals koelkasten, warmwaterboilers, vaatwassers en wasdrogers verbruiken veel energie. Overweeg om energiezuinige apparaten met Energy Star-classificaties aan te schaffen als je op zoek bent naar nieuwe apparaten of wilt upgraden. Hun energiebesparende technologie is een gemakkelijke manier om je energieverbruik te verminderen.

Kijk ook bij

Open Inloop PvdA-GroenLinks

Komende weken spreekt de Vughtse gemeenteraad o.a. over de vaststelling van beleidsnotitie Vrijkomende Agrarische Bebouwing …