Nicolette Koopen, moeder van Danielle

Danielle (21) overleed na een xtc-pilletje

Op 23 juli 2016 krijgt Nicolette Koopen een telefoontje dat het niet goed gaat met haar oudste dochter Danielle. Heeft ze soms drugs gebruikt? “Nee, dat doen mijn kinderen niet!” Na medisch onderzoek blijken er xtc en amfetamine in haar bloed te zitten. Op 26 juli overlijdt ze, door oververhitting functioneren haar ingewanden niet meer. Om haar afschuwelijke verlies te verwerken, zet Nicolette de Stichting Team Danielle op. Ze schrijft een boek en geeft nu jaarlijks honderden lezingen. Met de waarschuwing: ook 1 ‘onschuldig’ pilletje kan fatale gevolgen hebben. Kijk op teamdanielle.nl.

Door Maarten Kroese

Op 2 september gaf Nicolette Koopen op uitnodiging van ‘Herstelvoirt’ een presentatie in HelvoirThuis. Herstelvoirt wil een luisterend oor en een steun zijn voor iedereen die direct of indirect te maken krijgt met drugsgebruik en/of verslaving. Daartoe worden bijvoorbeeld voorlichtingsavonden georganiseerd, zoals vorig jaar ‘Drugs, dat doen mijn kinderen niet!’ en ‘Verslaving, praat jij er thuis over?’. Herstelvoirt heeft een gelijknamige Facebookpagina waarop veel informatie te vinden is.

De presentatie van Nicolette trok veel belangstelling. In de gymzaal van HelvoirThuis kunnen gelukkig 95 mensen plaatsnemen op veilige afstand. De organisatie is, ondanks alle coronabeperkingen, vlekkeloos. Nicolette is een begaafde communicator. Tijdens haar aangrijpende verhaal betrok ze regelmatig op speelse wijze de zaal. Haar twee uur durende presentatie liep als een trein en biedt uitvoerige informatie. Nicolette rookt niet, drinkt niet en gebruikt geen drugs. Ze gaat er onterecht vanuit dat haar kinderen dat ook niet doen. Danielle heeft haar pilletje gehad van een bekende op haar werk. Geen idee waar en wanneer ze het geslikt heeft. Tijdens de presentatie waarschuwt Nicolette ook voor de sociale media die je als ouders nauwelijks kunt controleren. “Doe je vanavond ook gezellig mee? We hebben geweldige pretpilletjes.” De vrolijk gekleurde pilletjes zijn eenvoudig verkrijgbaar en goedkoop. Een xtc-pil kost in de Randstad rond de 5 euro, in Brabant zelfs minder, vanaf 1,50 euro.

Love drug
De impact is enorm. Door de ‘love drug’ vind je bijvoorbeeld mensen van wie je normaal walgt nu plotseling seksueel aantrekkelijk. Met enige schroom vertelt Nicolette: “Je wordt er gewoon ‘botergeil’ van.” Helaas, na zo’n fantastische zaterdagavond verval je vaak in depressie. De drug blijft soms wel tot tien weken (!) lang in je bloed aanwezig. Een nieuw pilletje kan dan de oplossing zijn. Xtc is lichamelijk niet verslavend, maar na die eerste pil voel je je zo geweldig dat je vaak verlangt naar de volgende. Een gemiddelde xtc-pil bevat 140 tot 200 mg van de werkzame stof MDMA. De samenstelling van xtc is nooit gegarandeerd, zelden is een pil exact gelijk aan de andere. Soms gebeurt er helemaal niets, soms is de werking zwak of juist heel sterk. En heel soms … raakt je lichaam oververhit en sterf je. Zoals Danielle, die 42,7 graden koorts had met een hartslag van 168.

Kijk ook bij

Wil je graag in een jazzbandje spelen?

“De laatste repetitie voor de zomervakantie van JAZZWERK heb ik (oma van Bram) genoten van …