Dani Smith, lijsttrekker SP

Dani Smith (22) lijsttrekker SP Vught

“Wij zorgen voor een nieuwe frisse wind, die de Vughtse politiek naar mijn idee hard nodig heeft”, zegt Dani Smith, de nieuwe lijsttrekker van de SP bij de gemeenteraadsverkiezingen op 18 november 2020. Met zijn 22 jaar zonder twijfel de jongste lijsttrekker en met zijn opleiding bestuurskunde en bijzondere gedrevenheid een belofte voor de toekomst.

En daar blijft het niet bij. Ook de nummer 2, Ayah Yacoub, behoort met haar 22 jaar tot deze nieuwe generatie. Zij studeert industrial design aan de TU in Eindhoven. Maar het zijn bij de SP ook weer niet alleen maar jongeren. Op de derde plaats staat immers Han Linders, met maar liefst 75 jaren levenservaring.

Zo staan er op de kandidatenlijst van de SP niet alleen opvallend veel jongeren, ze staan ook nog eens bovenaan. De SP kiest er dan ook bewust voor om de nieuwe generatie in positie te brengen. Een generatie die vastbesloten is om het bestuurlijke bastion in Vught, Cromvoirt en Helvoirt wat op te schudden. Het is jongeren een doorn in het oog dat de huidige generatie bestuurders de echte problemen op de lange baan schuift. Ze laten zich ook niet langer meer aanpraten dat het nu eenmaal allemaal veel tijd kost. Afdelingsvoorzitter en campagneleider Sjoerd Janssens: “Wat hen betreft, hebben we die tijd helemaal niet meer. En ben eerlijk. Kijk naar de woningnood onder jongeren, de problemen met de jeugdzorg of de klimaatverandering. Ze hebben ergens wel een punt.”

De huidige SP-fractievoorzitter Suzanne van Wiggen sluit de kandidatenlijst. Ze verhuist binnenkort naar Frankrijk. Ze is wel lijstduwer. “Want,” zegt ze,“de SP is en blijft nodig voor een werkelijk kritisch geluid in de gemeenteraad.”

Kijk ook bij

Ledenaantallen Scouting blijven groeien in Noord-Brabant

Ondanks de lockdown is Scouting in Noord-Brabant onverminderd populair: het aantal jeugdleden in Noord-Brabant steeg …