Dagbesteding Reinier van Arkel wint CZ Zorgprijs 2022

‘Duurzaamheid als medicijn’ heeft de CZ Zorgprijs 2022 van 25.000 euro gewonnen. In het winnende project van de dagbesteding Reinier van Arkel komen de zorg voor het milieu en de zorg voor cliënten met een psychische aandoening samen.

Door cliënten een zinvolle taak te bieden, levert het initiatief zowel een bijdrage aan het milieu als aan het herstel van cliënten. Onder het motto #iedereenkanmeedoen wordt het plastic dat binnen Reinier van Arkel wordt gebruikt centraal ingezameld op de dagbestedingslocatie. Hier wordt het schoongemaakt, gesorteerd en vermalen tot plastic korrels. Daarna wordt het plastic gesmolten en in mallen geperst. Zo ontstaan nieuwe producten, zoals een bankje van gerecycled plastic. Deze bankjes vervangen de oude bankjes op Zorgpark Voorburg in Vught en zorgen voor fijne rustplekken in het groen. Een bijzonder project, omdat het kansen biedt aan cliënten van Reinier van Arkel, die hun talenten willen benutten in een kleine groep of individueel.

Tom van Mierlo, voorzitter Raad van Bestuur van Reinier van Arkel: “Dat we op deze manier, met elkaar, werk maken van een betere en gezondere wereld beginnend op ons Zorgpark Voorburg én dat we daarvoor met de eerste prijs worden beloond, is prachtig.”

De jury van de CZ Zorgprijs schreef in het juryrapport: “Het gaat hier om het betrekken van kwetsbare cliënten bij wat er in de wereld gaande is, door dagbesteding te combineren met bewustwording over afval. De combinatie van deze doelstellingen maakt de jury enthousiast! Het gaat om een bevorderende stap voor deze groep en ze worden op een innovatieve manier betrokken bij het recycleproces.”

CZ Zorgprijs
Het CZ Fonds reikt elk jaar de CZ Zorgprijs uit als beloning voor projecten. Aan het winnende idee is een bedrag van 25.000 euro gekoppeld. Daarnaast zijn er nog prijzen van 10.000 en 5.000 euro. Dit jaar dongen 27 inzendingen mee naar de CZ Zorgprijs, er werden 11 projecten genomineerd. Met het thema ’#iedereenkanmeedoen’ wil het CZ Fonds dit jaar aandacht geven aan een vernieuwende, zinvolle dagbesteding en participatie voor mensen met een langdurige psychische zorgvraag. Begin december vond de feestelijke prijsuitreiking van de CZ-zorgprijzen plaats in Kasteel Maurick in Vught.

Kijk ook bij

Kerstconcerten Kerstkoor Boxtel

De Vereniging Kerstkoor Boxtel zal dit jaar twee kerstconcerten verzorgen. U bent van harte welkom …