Isabellaveld vanaf Postweg

D66 wil opheldering over woningtoewijzing Isabellaveld

D66 heeft aan het gemeentebestuur van Vught opheldering gevraagd over de woningtoewijzing op het Isabellaveld. De gemeente verkocht de grond met de verplichting om er een aantal sociale koopwoningen en middeldure koopwoningen te bouwen met een bepaalde maximumprijs. Dat had de gemeenteraad zo bepaald. Maar via een twijfelachtige constructie worden de woningen voor veel meer geld verkocht dan was afgesproken. In praktijk gaan de kopers van bijvoorbeeld een sociale koopwoning meer dan 300.000 euro voor hun nieuwe huis betalen.

In de commissievergadering en de raadsvergadering heeft D66 zorgen geuit over de constructie die is toegepast om de verkoopprijs boven het door de raad vastgestelde maximum te tillen. De raad had besloten dat de sociale koopwoningen maximaal 250.000 euro mochten kosten. De middeldure koopwoningen mogen van de raad maximaal 400.000 euro kosten. D66 voorspelde dat de prijzen helemaal boven in iedere prijscategorie zouden zitten. Dat bleek ook zo te zijn. Een sociale woning kostte 250.000 euro, een middeldure woning op een hoek 399.000 en een middeldure tussenwoning 380.000.

Veel erger
Maar later bleek dat het nog veel erger was. Bij alle woningtypen werden zogenoemde pluspakketten van 38.000 euro aangeboden. Hierin zat een basisvoorziening als een wc op de eerste verdieping. Er kon niet gekozen worden uit alle afzonderlijke onderdelen van het pluspakket; het was alles of niets. Een wc op de eerste verdieping is niet iets wat je later snel nog aanlegt. D66 verwachtte dan ook dat iedereen dit pluspakket zou afnemen en de woningen dus ver boven de vastgestelde maximumprijs zouden komen. Met vloer, tegels, gordijnen etc. gaat een sociale koopwoning minstens 300.000 euro kosten. D66-raadslid Fons Potters was in de gemeenteraadsvergadering zeer sceptisch: “Op papier klopt het natuurlijk allemaal, maar iedereen voelt aan: dit deugt niet. Het is een soort ruwbouw en het pluspakket is geen luxe maar gewoon noodzaak.” Volgens wethouder Peter Pennings hoefde de raad zich geen zorgen te maken. Mensen konden zich ook zonder pluspakket gewoon inschrijven voor een koopwoning. Iedereen maakte kans op een woning.

Dat blijkt in de praktijk toch anders te liggen. Vorige week heeft de aannemer de woningen toegewezen. Zoals in de verkoopvoorwaarden stond, was er met de gemeente overeengekomen dat de aannemer hierin volledig de vrije hand had. Het aantal inschrijvingen was hoog. Meer dan 400 mensen schreven zich in voor een of meerdere woningen. Veel mensen moesten dus teleurgesteld worden.

Een deel daarvan heeft navraag gedaan bij de makelaar. Zij kregen te horen dat alléén mensen gekozen zijn die het ‘pluspakket’ wilden, omdat de bouw anders te duur zou worden. Ook werden alleen mensen gekozen die geen voorbehoud van financiering hadden. Ook is er bij de toewijzing geen rekening gehouden met een leeftijdsgrens, inkomensgrens of woonplaatsbepaling.

Vragen
D66 heeft daarom een aantal vragen gesteld over de woningtoewijzing. D66 wil weten wat het college ervan vindt dat alléén mensen die een pluspakket wilden en ook geen voorbehoud van financiering maakten een woning toegewezen hebben gekregen. Verder vindt D66 het een gemiste kans dat er bij alle koopwoningen, ook bij de ‘sociale’, geen inkomensgrens, leeftijdsgrens en/of woonplaatsbepaling opgelegd is. Het was een mooie manier geweest om de doorstroming op de Vughtse woningmarkt op gang te brengen of om starters een kans te bieden. Ook wil D66 weten hoe het college deze truc beoordeelt waarmee de door de gemeenteraad vastgestelde maximum woningbouwprijzen- en categorieën omzeild werden.

Nooit meer
D66 hoopt dat op deze manier nooit meer woningen in de markt gezet worden en vraagt het college of dat het met D66 eens is. D66 wil hoe dan ook meer transparantie. Hoe logisch was het geweest als de aannemer een transparante en uitlegbare manier van toewijzing had toegepast, bijvoorbeeld door een notaris te laten loten of de loting in de openbaarheid te doen.

Kijk ook bij

Pilotenhulp en de vooroorlogse Werkliedenvereniging

In de meest recente uitgave van ‘Schatten van Vught’ vertelt Wieke Schrover over een dramatische …