(SpaceX Lunar Starship op de zuidpool van de maan, door Nick Henning)

Cursussen voor jong en oud bij Sterrenwacht Halley

Sterrenwacht Halley verzorgt in september en oktober de Jeugdcursus Ruimtevaart en de cursus Sterrenkunde voor Iedereen.

Jeugdcursus Ruimtevaart
Deze cursus is voor kinderen van ongeveer 8-12 jaar en bestaat uit vier lessen. Die lessen zijn op de zaterdagmiddagen 3, 9, 16 en 23 september, telkens van 16.00-17.30 uur. Ruim een halve eeuw geleden landden de eerste mensen op de maan. Een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van de ruimtevaart, die pas in 1957 begon met de lancering van het onbemande ruimtescheepje Spoetnik 1. Kort daarna volgde Spoetnik 2 met een levend wezen aan boord: het beroemde straathondje Laika.
In de cursus wordt verteld over het verleden (Spoetnik, de maanlandingen, de space shuttles), maar vooral ook over raketten, hedendaagse bemande en onbemande ruimtevaart, de verkenning van zon, planeten en kometen en wat ons in de toekomst nog meer te wachten staat. Want er zijn bijvoorbeeld allerlei plannen om mensen naar Mars te sturen, die daar gaan wonen en werken.
Maar er worden zeker niet alleen verhalen verteld. Zo maken de cursisten hun eigen waterraketten, die in een volgende les worden gelanceerd. En er zijn andere doe-activiteiten.
De deelnemende kinderen krijgen de gelegenheid om een avond (nader af te spreken) bij Halley te komen sterrenkijken.
Cursusgeld voor de vier lessen samen: € 15, voor Halleyleden: € 10. Aanmelden bij Werner Neelen, info@sterrenwachthalley.nl.

Cursus Sterrenkunde voor Iedereen
De tweede cursus Sterrenkunde voor Iedereen van dit jaar wordt bij Halley gehouden en bestaat uit zes lessen op de dinsdagen 5, 12, 19 en 26 september en 3 en 10 oktober. De cursus wordt verzorgd door Niels Nelson, Werner Neelen en enkele andere Halleyleden.
Belangstelling voor sterrenkunde is voldoende om aan deze cursus mee te doen, speciale kennis is niet vereist.
Thema van deze cursus is Donkere Objecten. Aan de orde komen onder meer ons planetenstelsel, kometen, exoplaneten, zwarte gaten, donkere materie, donkere energie en de oerknal. Bij helder weer gaat de grote koepel van de sterrenwacht open en observeren deelnemers de sterrenhemel en planeten, en zo mogelijk ook de maan.
Cursusgeld: € 60, voor Halleyleden: € 55. Meer informatie en aanmelden bij Werner Neelen, info@sterrenwachthalley.nl.

Het adres van Sterrenwacht Halley: Halleyweg 1, 5383 KT Vinkel. www.sterrenwachthalley.nl

Kijk ook bij

Martien en Jet van Broekhoven 65 jaar getrouwd

Martien (87) en Jet (86) van Broekhoven zijn op 20 juli 65 jaar getrouwd. Zij …