(Foto: archief Marie José Eijkemans)

Cursus ‘De geschiedenis van de kunst van nu’ in MUBO

Museum Boxtel organiseert in samenwerking met kunstdocent Marie José Eijkemans een vijfdelige cursus over de geschiedenis van de hedendaagse kunst van 1864 tot heden. Marie José Eijkemans is kunstdocent met specialisme hedendaagse kunst. Na een inleiding aan de hand van de canon van de moderne kunst met 50 kunstwerken, worden de verschillende kunststromingen, kunstenaars en kunstwerken van nu nader belicht.

In 1864 maken kunstenaars zich los van de academische regels van de Parijse Salon. Tot die tijd was dat de enige plek waar kunst beoordeeld werd. De kunsten slaan op hol. Diverse stromingen verdringen elkaar aan de poort van de nieuwe eeuw. Van impressionisme tot kubisme. De nieuwe eeuw, een turbulente eeuw, waarin revoluties en oorlogen van invloed zijn op de kunst. Van het optimistische futurisme tot het tegendraadse Dada-isme, de eeuw van een eindeloze reeks -ismes, elk met een eigen kijk op de aard en het uiterlijk van kunst. Alle grote namen uit de kunst komen voorbij. We laten zien dat Kunst van Nu schatplichtig is aan de grensverleggers van toen zoals Van Gogh, Cezanne, Duchamp en Malevitsj. Zonder het zwarte vierkant geen Rothko, zonder Van Gogh geen Marlene Dumas.

De cursus wordt gegeven in Museum Boxtel op de donderdagmiddagen van 14.00 tot 16.00 uur inclusief een pauze voor koffie/thee. De data voor de vijfdelige cursus zijn 28 maart en 4, 11, 18 en 25 april 2024. De ideale introductie op deze cursus is de inleidende lezing op 28 maart met een overzicht van de 50 belangrijkste kunstwerken in de canon van de moderne kunst. In de vier cursusmiddagen erna worden de belangrijkste kunststromingen, kunstenaars en kunstwerken van 1864 tot nu belicht.

De cursus wordt gegeven door kunstdocent Marie Jose Eijkemans. Zij verzorgt lezingen, cursussen en ‘proeverijen’ over kunst. Hedendaagse kunst is haar specialisme. Als je kunst van nu verbindt met kunst van toen of met andere kunstdisciplines, dan verbreed je je kijk en daarmee je vocabulaire over hedendaagse kunst. Het is net als bij een wijnproeverij. Als je meer smaken leert benoemen, kun je de wijn beter waarderen. Eijkemans is opgeleid als beeldend kunstenaar en heeft daarna nog een Master in Art & Architecture behaald. Van 1999 tot 2023 werkte zij bij museum De Pont als hoofd educatie.

De kosten voor deelname aan de cursus bedragen € 100 per cursist voor alle 5 cursusdagen samen. Dat is inclusief koffie/thee en de te verstrekken uittreksels. De cursus vindt doorgang bij minimaal 20 deelnemers. Een optie is om u in eerste instantie aan te melden voor alleen de inleidende lezing (kosten € 20) met de mogelijkheid om u direct daarna, als er nog plaats is, nog op te geven voor de andere vier cursusmiddagen (kosten € 80). U kunt u voor beide opties aanmelden per email op info@muboboxtel.nl of telefonisch op 06-16041898.

Kijk ook bij

Jong talent exposeert in Museum Boxtel

Van 20 april tot en met 30 juni is in Museum Boxtel de expositie ‘MUBO …