Maistro Polo

Cromvoirtse Maistro Polo Nederlands kampioen Groninger Paard

Voor het eerst in de geschiedenis van de hengstenkeuring van het Groninger Paard werd een paard buiten Groningen Nederlands kampioen. Vorige week, bij de keuring en verkiezingen van het Groninger Paard, werd de bijna zesjarige hengst Maistro Polo van Jan Termeer uit Cromvoirt verkozen tot de beste representant van dit zeldzame ras.

Door Ton Wagenaars

“Maistro Polo is een royaal gebouwde hengst die het Groningertype uitstekend vertegenwoordigt. Hij blinkt uit in stuwkracht en souplesse. Verder hebben al zijn veulens al een eerste premie behaald en op de Nationale Kampioenschappen eindigden zijn veulens allemaal op de plaatsen 1,2 of 3”, aldus de omschrijving van de gitzwarte hengst met witte bles, die door de 21-jarige Suzanne de Groot uit Engelen wordt bereden en geoefend.
De landelijke titel is door het duo Sietske van Maren en Jan Termeer met vrienden en bekenden feestelijk gevierd. Ze zijn er lyrisch over dat hun zeldzame hengst de groen-witte linten (teken van het Groninger raspaard) mag dragen. In de huiskamer te Cromvoirt neemt Maistro Polo, zoon van pa Macha Polo en moeder Brigitta, thans een dominante plaats in op het beschilderde ‘houten drieluik’ van de Vughtse kunstenares Janneke van Genuchten. Op bijna ware grootte blikt de hengst de huiskamer in met een bijna allesziend oog tussen de manen.

Publieksprijs en prijs van vakjury
Dit jaar werd de competitie gehouden in het Groningse Tolbert waar de fans van het zeldzame paardenras de deelnemers omschrijven als ‘zeldzame huisdieren’. Voor het trio Sietske van Maren, menner Jan Termeer en berijdster Suzanne de Groot werd de verkiezing een ware triomftocht, want naast de vakjury was ook het publiek van mening dat Maistro Polo de meest veelzijdige hengst was en daardoor ook in aanmerking kwam voor de publieksprijs. Voor het paard uit Cromvoirt is het uniek dat het als vertegenwoordiger van dit, eens bijna uitgestorven, ras nu het ‘beste paard van stal’ is. Van het ‘Groninger Paard’ is bekend dat het in vele categorieën kan worden ingezet zoals voor de tuig- en mensport en de dressuur.

Kijk ook bij

‘Kampong Lunetten’ een jaar na de première opnieuw in de Speeldoos

Film over het laatste Molukse woonoord van Nederland Op 21 maart 1951 arriveert de boot …