Artist’s impression

Crematorium en afscheidspark aan Boxtelseweg

Op de gemeentegrens van Vught en Boxtel worden begin 2026 aan de Boxtelseweg een afscheidspark en het duurzaam crematorium Eikenven gerealiseerd. Initiatiefnemer is Bijnen Uitvaartzorg. Het hele bedrijf verhuist over twee jaar van het huidige pand aan de Wolfskamerweg 12 naar de nieuwe locatie. Op donderdagavond 18 januari wordt een voorlichtingsbijeenkomst gehouden met architect Sieds de Jong, directeur Rien Bijnen en zijn zoon Olaf. Vragen kunnen vooraf worden ingediend via eikenven@bijnen.nu.

Door Maarten Kroese

Vanaf 2017 is Bijnen al in gesprek met Stichting Reinier van Arkel om het project te realiseren op het perceel Eikenven, gelegen op het terrein van zorginstelling Voorburg. Inmiddels heeft het College Saneringen Zorginstellingen toestemming verleend voor de grondtransactie. De huidige ingang is aan de Laan van Voorburg. Ten behoeve van optimale bereikbaarheid komt de nieuwe ingang aan de Boxtelseweg.

Rien Bijnen

Optimale duurzaamheid
Het duurzame ontwerp is al gedetailleerd uitgewerkt. Directeur Rien Bijnen: “Ons plan voorziet in een elektrische oven, een omvangrijk zonnepanelenpark en techniek om de opgewekte energie op te slaan met behulp van geavanceerde batterijtechnologie. Het crematorium wordt grotendeels zelfvoorzienend qua energieverbruik. Daartoe worden het gebouw en het deels overdekte parkeerterrein bedekt met zonnepanelen. Op het gebied van duurzaamheid, stikstofuitstoot en omgevingsverkeer gaan we voldoen aan de hoogste wettelijke normen en voorschriften, zowel tijdens de bouw als na oplevering en opening.”

Opbaarsuites
Het afscheidspark en crematorium zijn straks ook goed te bereiken per auto en fiets. Op het terrein komt ook de mogelijkheid om ze op te laden. Het gebouw krijgt verschillende afscheidsruimten met een capaciteit van 30 tot 250 personen. Vier 24 uurs-opbaarsuites worden met een sleutel toegankelijk voor de betreffende nabestaanden. In de dagen voorafgaand aan de uitvaart kunnen zij de overledene zelf bezoeken en persoonlijk afscheid nemen.

Trots
Rien Bijnen is terecht trots op het eigentijdse plan van zijn bedrijf dat onlangs het 95-jarig bestaan vierde: “Cremeren met de opbrengst van de zon, is dat geen mooie gedachte?”

Kijk ook bij

Prinses Beatrix Spierfonds zoekt collectanten

Van 8 tot en met 14 september 2024 vindt de jaarlijkse collecte van het Prinses …