Corona en de buurtbussen in Noord-Brabant

Op maandag 31 augustus 2020 zal buurtbus 207 haar dienstverlening vooralsnog (tot een nader te bepalen datum) niet hervatten. Recentelijk heeft Arriva een raadpleging gehouden onder alle buurtbusverenigingen in Noord-Brabant. Hierbij stond de vraag centraal welke vrijwillige chauffeurs wilden rijden met inachtneming van de door Arriva voorgestelde veiligheidsmaatregelen.

Op de algemene ledenvergadering van 3 augustus hebben alle chauffeurs van buurtbus 207 unaniem aangegeven dat zij niet willen rijden zolang er geen afdoende maatregelen worden getroffen ter bescherming van de vrijwillige chauffeur.
· Het langdurig (3 tot 4 uur) rijden met een mondkapje en/of gelaatbescherming wordt door alle leden afgewezen.
· Het dragen van handschoenen wordt ook afgewezen.
· Het ontbreken van een beschermend spat- of kuchscherm wordt ervaren als een ernstig gemis. (Testexemplaar afgekeurd door de RDW.)
· De buurtbussen hebben enkel en alleen de voordeur ter beschikking voor het in- en uitstappen waarbij de 1,5 meter afstand niet gehandhaafd kan worden.
· Een duidelijk protocol over de hygiëne (desinfecteren etc.) in de bus is vooralsnog niet aanwezig.
· Last but not least, de meeste leden zijn ouder dan 65 jaar en behoren tot de kwetsbare leeftijdsgroep m.b.t. risico’s op een coronabesmetting.

Inmiddels is bekend dat tot op heden een grote meerderheid van de vrijwillige chauffeurs van alle buurtbusverenigingen in Noord-Brabant heeft aangegeven niet te gaan rijden zolang er geen afdoende veiligheidsmaatregelen voor handen zijn. Naast buurtbus 207 (Vught-Cromvoirt) zullen ook de buurtbuslijnen 203 (Esch en Liempde), 239 (Helvoirt) en 250 (Engelen) niet rijden.

Uiteraard betreurt het bestuur het u als passgier niet van dienst te kunnen zijn, maar de gezondheid en veiligheid van de leden staat bij het bestuur voorop.

Kijk ook bij

Zwarte handel en zware straf: de precaire toestand in Kamp Vught

Voedsel achterhouden voor fuifjes van het personeel, sigaretten voor veel geld verkopen aan bewakers of …