V.l.n.r. wethouder Nino de Lange, Martine Verheijen, Gerard Dinnessen

Comfortabel, duurzaam en betaalbaar wonen in de Piekenhoek

“De tekeningen voor de Charlotte van Beuningen-woningen in de Piekenhoek waren destijds in een half jaar getekend, in één dag werd de vergunning verleend en na nog eens een half jaar konden de eerste bewoners hun nieuwe woning betrekken. Daar kunnen we nog iets van leren”, zegt Martine Verheijen, directeur-bestuurder van woonstichting Charlotte van Beuningen. Zij vertelde dit bij de feestelijke openingshandeling van de verduurzamings- en onderhoudswerkzaamheden van de Piekenhoek op maandag 6 mei.

Door Ada Imming

De ‘witte huizen met de groene daken’, 66 en 1 winkel, zijn een Rijksmonument uit 1938. Daarom is er veel overleg geweest met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en met de gemeente Vught. Voor de monumentale status van de woningen gelden speciale regels bij een dergelijk project. Maar nu is het zo ver. Maandag werd met een druk op de knop door wethouder Nino de Lange, Martine Verheijen en Gerard Dinnessen het startsein gegeven en werd de kruipruimte van een van de woningen volgespoten met isolatieparels die duurzaam zijn en gerecycled kunnen worden. Er gaat gemiddeld vier tot zes kubieke meter per woning in. Dat komt voor alle woningen neer op een parelhoeveelheid tussen de 265 en 460 kubieke meter. Het Brabantse bedrijf Caspar de Haan Onderhoud & Renovatie gaat de werkzaamheden uitvoeren. Dit familiebedrijf bestaat sinds 1749 en werkt voor woningbouwbedrijven, zorginstellingen, onderwijsinstellingen en overheid.

Persoonlijke planning
Een monument is volgens Gerard Dinnessen van Caspar de Haan moeilijk te isoleren en iedere woning is weer anders. Het is echt maatwerk en duur, maar het resultaat is volgens hem dan ook zoals het moet zijn.
De bewoners zijn en worden voortdurend meegenomen in het proces, van verbetervoorstel tot oplevering. Zij hebben een uitgebreide, heldere folder gekregen en iedere bewoner ontvangt een persoonlijke planning. De uitvoering zal duren tot juli 2025. En in die tijd gaat er heel wat gebeuren.

Géén extra huur
Alle woningen worden voorzien van HR++ beglazing en alle kozijnen worden hersteld en opnieuw geschilderd. Dat gebeurt ook met de houten dakgoten. De zinken dakgoten worden vervangen door nieuwe. De schoorstenen worden gerenoveerd en houtrot en schilderwerk worden aangepakt. Elke woning krijgt tevens een nieuwe, geïsoleerde voordeur. Zo’n 70 procent van de bewoners neemt deel aan isolatievoorzieningen binnen, zoals geïsoleerde voorzetwanden tegen de buitengevels en WTW (warmte-terugwin) installatie. De daken van de woningen zijn in 2000 voorzien van isolatiemateriaal en nieuwe dakpannen. Na uitvoering van de werkzaamheden krijgt elke woning gemiddeld energielabel B. Zo’n 30 procent van de woningen krijgt een nieuwe keuken, badkamer of toilet, omdat die aan vervanging toe zijn. De werkzaamheden aan de kopgevels starten in september van dit jaar. Voor al deze verduurzamingsvoorzieningen wordt geen extra huurverhoging gevraagd aan de bewoners.

Gezond leefklimaat
De mensen kunnen tijdens de werkzaamheden gewoon in hun huis blijven wonen. Woonstichting Charlotte van Beuningen wil dat haar huurders comfortabel en betaalbaar kunnen wonen in een gezond leefklimaat. Het gaat daarbij om het verhogen van het leefcomfort en het verlagen van de warmtevraag, wat weer kan zorgen voor minder energielasten. Op deze manier blijven ook de monumentale gebouwen behouden voor Vught.

Kijk ook bij

WW2 Boottocht langs de bruggen van het verleden naar de toekomst in Den Bosch

In het kader van 80 jaar bevrijding ’s-Hertogenbosch verzorgen Stichting Ouwestomp en het Veteranen Ontmoetings …