Collecte Jantje Beton 4 t/m 9 maart

Van maandag 4 t/m zaterdag 9 maart vindt de jaarlijkse Jantje Beton Collecte plaats. Kinderen en volwassenen van Scouting Nederland, speeltuinen, jeugdverenigingen, scholen en sportclubs gaan langs de deuren om zoveel mogelijk geld op te halen. Dit jaar richt Jantje Beton zich op behoud en renovatie van avontuurlijke en veilige speelplekken.

Binnen zitten is niet gezond en Jantje Beton komt hiervoor in actie. Meer dan 300.000 kinderen in Nederland spelen nooit buiten, want: veel speelplekken zijn verouderd of niet veilig; 27% van de beheerde speeltuinen wordt binnen nu en 5 jaar opgeheven; er is geen uitdagende speelplek op loopafstand.

Bewezen: buitenspelen belangrijk voor gezond opgroeien!
Buitenspelen is superbelangrijk voor de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen. Resultaten uit het ‘Generation R’ onderzoek van het Erasmus MC, waarin de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 opgroeiende kinderen in Rotterdam worden gevolgd, zijn gematcht met buitenspelen. Een aantal resultaten is opvallend:

• Kinderen die veel op schermen kijken én weinig buitenspelen, lopen een veel hoger risico om bijziendheid (myopie) te ontwikkelen dan kinderen die een evenwichtige verdeling hebben tussen schermgebruik en buitenspelen.
• 13% van de kinderen heeft overgewicht van wie 2% ernstig (obesitas). Onderzoekers vonden een relatie tussen buitenspelen en BMI, gewichtsstatus en vet.
• Tussen de 20 tot 30% van de peuters en kleuters ervaart slaapproblemen. Recente onderzoeken laten zien dat kinderen die overdag meer buiten zijn, beter en langer slapen.
• De motorische fitheid van kinderen die meer binnen zitten is slechter dan van kinderen die meer buiten zijn.
• Kinderen met een lage sociaal-economische positie hebben een veel hoger risico op ongezond opgroeien en doen minder vaker aan sport en buitenspelen.

Collecte Jantje Beton aan de deur en online in maart
Tienduizenden vrijwilligers komen in de collecteweek langs met een collectebus. Doneren kan zowel contant als met de iDEAL QR-code. Daarnaast zetten steeds meer clubs online collecteren in via WhatsApp of Social Media. In maart versturen de collectanten via een persoonlijke online collectebus donatieverzoekjes naar familie en vrienden. Online collecteren is contactloos, eenmalig en veilig.

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …