Home / Algemeen / Chazia Mourali over mantelzorg
Patisserie De Rouw
Chazia Mourali (foto: Serge Lichtenberg)

Chazia Mourali over mantelzorg

Ruim 15 jaar nadat de moeder van Chazia Mourali is behandeld voor borstkanker, blijkt de ziekte te zijn uitgezaaid naar de lever: een doodvonnis. Ze neemt de zorg voor haar moeder op zich en vertelt op zaterdag 10 november – de dag van de mantelzorg – over de intensiteit en de balans tussen werk, gezin, tijd voor jezelf en de zorg voor haar moeder. Bibliotheek ‘s-Hertogenbosch 14.30 tot 16.30 uur, toegang gratis via kaartverkoop.

Chazia’s plan is simpel: samen genieten zolang het kan, onvoorwaardelijk helpen zodra het moet. Al snel blijken de ziekte en behandeling meer ontwrichtend dan ze had vermoed. De chemokuren veroorzaken pijnlijkere bijwerkingen dan verwacht. Hun onderlinge verstandhouding verandert. En de intense mantelzorg heeft gevolgen voor haar eigen werk, gezinsleven en gezondheid. De artsen ontdekken ieder geheim van de uitzonderlijke tumor, maar vinden het moeilijk haar moeder als mens te helpen zich voor te bereiden op het levenseinde. Tijdens een ziekenhuisopname lopen zaken volledig uit de hand. Op het allerlaatst is er gelukkig de menselijke, troostrijke en betrokken zorg in het hospice. Er ontstaat een breekbaar intiem geluk.

Chazia wordt geïnterviewd door Akkie de Rouw, coördinator steunpunt mantelzorg. Samen houden ze een indringend pleidooi voor integrale levensondersteuning aan ongeneeslijk zieke patiënten. Artsen zeggen dat ze de ‘kwaliteit van leven’ van patiënten belangrijk vinden. Maar weten ze precies wat dat inhoudt? Daarnaast geeft Mourali praktische adviezen om het leven mooi en betekenisvol af te ronden. De lezing is een samenwerking van Bibliotheek ’s-Hertogenbosch met Welzijn Divers en is een ‘must see’ voor alle mantelzorgers en professionals in de zorg! Meer info & tickets: www.bibliotheekdenbosch.nl.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

Christian Appels 400e medewerker via Participatiewet

Christian Appels uit Vught is de 400e medewerker die via de Participatiewet door WSD naar …