Charles Joseph Grips, artiste peintre 1825-1920

Bij de opening van een overzichtstentoonstelling van zijn werk wordt op 6 september in DePetrus een nieuw boek gepresenteerd over kunstenaar Charles Joseph Grips. Hij woonde van 1881 tot zijn overlijden in 1920 aan het Vughtse Marktveld 3. Tevens zal een filmdocumentaire te zien zijn over de schilder. Het boek kost 25 euro en wordt uitgegeven door Stichting C.J. Grips. Schrijver is historicus Heimerick Tromp. Wegens de beperkte oplage is het verstandig het boek nu vast in de voorverkoop te reserveren. Stuur daartoe een mailtje naar info@cjgrips.nl.

Door Maarten Kroese

Carel Joseph Grips wordt in 1825 geboren in Grave. Hij studeert aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en noemt zich daarna Charles. Grips woont afwisselend in Brabant en Brussel. Hij bouwt een reputatie op als schilder van genrestukken die doen herinneren aan Pieter de Hoogh. Zorgvuldig geconstrueerde interieurs en gebruiksvoorwerpen, meestal met een vrouw op voor- of achtergrond. Daarnaast schildert hij talloze portretten, meestal in opdracht. In 1881 verhuist hij om onbekende redenen naar Vught. Hij koopt aan het Marktveld een paar huizen, waaronder een herberg, sloopt die en laat er een monumentaal pand neerzetten. Hier woont en werkt hij tot zijn dood aan religieuze schilderijen in opdracht van de Petruskerk, werk dat er grotendeels nog hangt. Grips is stichter van een echte Vughtse kunstenaarsfamilie. Zijn kinderen Ernst en Frits leidt hij op tot kunstschilders. Ook zijn kleinkinderen Charles, Wies en Pieter worden kunstenaar.

Gefascineerd
Jan Hogema en Ton Mutsaars kochten het Gripshuis in 2018. Jan Hogema: “Ik raakte al snel gefascineerd door die interessante kunstenaar in wiens huis wij wonen. Samen met cineast Peter van Lent ontwikkelde ik een plan om Grips meer podium te geven. Zijn overlijden een eeuw geleden was daarvoor een mooie aanleiding. Iedere Vughtenaar kent zijn naam, maar zijn profane werk geniet minder bekendheid. Via een aantal enthousiaste partijen regelden wij de financiering voor het boek en de documentaire. Henk Smeets, voorzitter van het Vughts Museum, wilde Grips’ werk graag in DePetrus exposeren. De zoektocht naar zijn werk was een hele uitdaging. Maar inmiddels hebben we behoorlijk wat representatieve schilderijen kunnen bemachtigen, waarvan er 15 worden geëxposeerd.”

Familie
Heimerick Tromp is verre familie van Charles Grips. Door die familieband raakt de historicus bevangen door het besmettelijke ‘Gripsianianavirus’. Inmiddels is hij een Grips-expert. Henk Smeets over Grips:”De ‘knik’ in zijn carrière is wel opvallend. In Brussel was hij een commercieel uiterst succesvolle profane kunstenaar. Dat werk hangt zelfs in buitenlandse musea. In Vught richtte hij zich vrijwel uitsluitend op religieus werk waarover veel minder bekend is. De Stichting tot behoud van de Petruskerk komt met een afzonderlijke publicatie over het werk van Grips in DePetrus. Tentoonstelling, boek en documentaire hebben dezelfde titel: CHARLES JOSEPH GRIPS, ARTISTE PEINTRE 1825-1920.

Kijk ook bij

Open Inloop PvdA-GroenLinks

Komende weken spreekt de Vughtse gemeenteraad o.a. over de vaststelling van beleidsnotitie Vrijkomende Agrarische Bebouwing …