Carnavalsmarathon op Gestels Torenplein

Hossen, zwaaien, dansen: op het Torenplein in Gestel kan het allemaal. In de carnavalstent aan de voet van de Oude Toren gaat op vrijdagavond 9 februari een vijfdaagse feestmarathon van start. Voor de organisatie tekent Stichting Om de Toren.

Als programmeur drukt Noot de Kort, lid van het stichtingsbestuur, een stevige stempel op het evenement dat sinds 2017 bij elke editie steevast honderden feestgangers trekt. “Ons uitgangspunt is om voor zoveel mogelijk Bokkendonkers en niet-Bokkendonkers een aangename ambiance te creëren waarin het heerlijk is om carnaval te vieren. De formule van het Carnaval om de Toren is daarop afgestemd. We kiezen voor ras-carnavalsartiesten en een dj die de sfeer aanvoelt, de juiste muziek draait en deze zeker niet te hard uit de boxen laat komen. Ook zijn we heel blij met de komst van een aantal uitstekende kapellen die met hun blaasmuziek een onuitwisbare indruk zullen achterlaten, zoals De Knoestjes uit Esch.”

Veelbelovend programma
Het programma voor dit jaar is inderdaad iets om verlangend naar uit te kijken. Op vrijdag 9 februari starten de festiviteiten met de Oevertuure, die in samenwerking met de Zwaantjes wordt georganiseerd. Op het Torenplein speelt allroundband Anderkovver. De dagen daarna duiken tal van artiesten, entertainers en orkesten op in de tent op het Torenplein. Zoals feestzanger Rooie Rico (zaterdagavond 10 februari), blaasorkest De Knaoiers (zondagmiddag) en duo Zum Spass (maandagmiddag na de uitreiking van de Zilveren Dorsvlegel). Ook vertrouwde namen komen hun opwachting maken. Zoals op zondagmiddag na de optocht De Gestelse Toppers, kwaliteitsband Wè Heur Ik (dinsdagmiddag) en schlagerzanger Otto Lagerfett die met de ‘Dolle Duitse Avond’ het feestgedruis op carnavalsdinsdagavond zal afsluiten.

Een bonte stoet
Noot de Kort: “De programmering is breed opgezet en weerspiegelt daarmee ook de smaken van het publiek.” Wat voor feestgangers vinden zoal de weg naar de carnavalstent? Het blijkt een bonte stoet. Noot onderscheidt drie soorten feestvierders. “Allereerst de ervaren doorgewinterde en wat oudere carnavalsvierders, die van gezellige carnavaleske muziek houden waarbij ze ook nog gewoon een leuke conversatie met elkaar kunnen hebben. Daarbij worden ze niet gehinderd door een hoog muziekvolume met zware bassen. Een andere groep zijn incidentele bezoekers van alle leeftijden die gericht voor een bepaald onderdeel of tijdstip komen, zoals na de optocht. Dan is het in de tent volle bak feest. Nog een andere groep vormen de passanten. Zij komen bijvoorbeeld uit Oeteldonk met de bus, lopen dan aan de tent voorbij en besluiten om toch even naar binnen te gaan. En dan vermaken ze zich prima. Vaak gaat het dan om jongeren.”

Drie S’en
De analyse van Noot maakt scherp: carnaval is een volksfeest dat op het Torenplein goed gedijt. Samenzijn, sfeer en wat spektakel, deze drie S’en zijn de essentie. Zelf kijkt Noot als overtuigd carnavalist erg uit naar de Kapellenrodeo op carnavalsdinsdag. Deze start om 13.11 uur. “Ik ben geboren in 1961 en vier al vanaf mijn zevende levensjaar carnaval. Voor mij persoonlijk is de kapellenrodeo het ware carnaval. Lekkere live-blaasmuziek waar je helemaal in op kunt gaan.”

Feesttent in hart van Bokkendonk
Een bijzonder element in het evenement is de locatie zélf: de rechthoekige feesttent, uitgebaat door Jan Olijslagers en Thieu van Berkel. Noot de Kort: “Deze tent komt in enige mate overeen met de Spiegeltent die de Gestelse Pomp elk jaar met de kermis plaatst. De tent doet warm aan: is niet te groot en niet te klein. Ook op momenten dat je met een geringer aantal mensen samen bent, is het al aangenaam vertoeven. En de plek van de tent is een andere pre: centraal in het dorp; heel prettig voor carnavalsvierders.”

Uit de band springen
Even los uit het dagelijkse keurslijf en met dorpsgenoten de zotheid van ‘de omgekeerde wereld’ vieren. Met carnaval in zicht is het voor menig Gestelaar weer tijd voor verkleedpartijen, uit de band springen, polonaises lopen of gewoon heerlijk ‘ouwehoeren’ en opgaan in het geroezemoes. “Maar onthoud wel één ding”, laat Noot tot slot weten met een glimlach: “Eenmaal binnen is het lastig vertrekken. Want zoals onze Prins Pas d’n Urste het zegt en zingt: het is feest in de tent, waar iedereen je kent!”

Kijk ook bij

Prinses Beatrix Spierfonds zoekt collectanten

Van 8 tot en met 14 september 2024 vindt de jaarlijkse collecte van het Prinses …