(Foto: Dienst Justitiële Inrichtingen)

Burgemeester Van de Mortel vraagt om beveiligde rechtbank in PI Vught

Als het aan burgemeester Van de Mortel ligt, komt er een extra beveiligde rechtbank in de penitentiaire inrichting in Vught. In een brief heeft hij minister Dekker van Justitie en Veiligheid gevraagd om dit te realiseren. Een rechtbank binnen de muren van de PI Vught is relatief eenvoudiger te beveiligen en bespaart ook kosten. Bovendien leidt het tot minder transporten over de weg van gedetineerden. Dat komt de veiligheid voor de bewoners van de naast gelegen woonwijk, de kazerne en de bezoekers van Nationaal Monument Kamp Vught ten goede.

De voorzitter van de Raad voor de rechtspraak vroeg in zijn nieuwjaarstoespraak al aandacht voor meer zittingscapacititeit bij extra beveiligde rechtbanken, omdat de bestaande extra beveiligde locaties zoals de bunker in Amsterdam en het Justitieel Complex Schiphol vol zitten. Ook gaf hij aan dat deze rechtbanken onvoldoende tegemoetkomen aan de wensen van de slachtoffers en journalisten.

Blauwe toegangspoort verdwijnt
Van de Mortel noemt in zijn brief ook andere ontwikkelingen die het de moeite waard maken om zijn oproep te onderzoeken. Zo zal de bekende ‘blauwe toegangspoort’ van de PI Vught binnenkort verdwijnen. De hoofdentree wordt verplaatst naar de zuidzijde van de PI. Bij de realisatie van deze nieuwe entree kan nu optimaal rekening worden gehouden met een mogelijke vestiging van een rechtbank. De Dienst Vervoer & Ondersteuning en de gemeente Vught onderzoeken samen, voor Zuid-Nederland, een nieuwe vestiging op steenworp afstand van de PI Vught.

Besparing
Door gevangenis, transport, en rechtbank samen te brengen, ontstaat besparing van tijd en geld. Bovendien wordt de overlast voor overige weggebruikers tot een minimum beperkt en de veiligheid vergroot. De verkeerspolitie Oost-Brabant zit al in Vught. Bij calamiteiten of bijzondere transporten kan snel een beroep gedaan worden op veel voertuigen en manschappen van dit onderdeel van de politie.

Veel verdachten die worden berecht in een extra beveiligde rechtbank, zullen in bewaring zitten in de EBI. Het transport naar de extra beveiligde rechtbanken in het westen van het land brengt hoge kosten met zich mee. De combinatie van EBI en rechtbank ineen levert dus een flinke besparing op. Het is ook niet onlogisch dat een extra locatie zich oriënteert op het zuiden. Vught is met de ligging aan de A2, A65 en de A59 een centrale locatie in het zuiden. Burgemeester Van de Mortel is graag bereid om samen met minister Dekker de mogelijkheden te onderzoeken om een extra beveiligde rechtbank in de PI Vught te realiseren.

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …