Burgemeester Van de Mortel over coronacrisis: Vught volgt 1 op 1 maatregelen van de veiligheidsregio

Aan het begin van de raadsvergadering van donderdag 12 maart constateerde burgemeester Van de Mortel dat we door het coronavirus in een bijzondere en spannende toestand zijn beland, een Grip-4-situatie.

Dan gaat het om een situatie waarin een ramp of crisis de grenzen van een gemeente overstijgt. In zo’n situatie, zo is in de wet bepaald, krijgt de voorzitter van de veiligheidsregio de leiding en wordt er een regionaal beleidsteam (RBT) gevormd. Dit betekent dat de burgemeesters van de verschillende gemeenten niet allemaal hun eigen beleid gaan formuleren, maar dat dat gebeurt door de voorzitters van de veiligheidsregio’s en dat zijn in Brabant de burgemeesters van Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. Van de Mortel gaf aan dat Vught 1 op 1 de maatregelen van de veiligheidsregio overneemt zodat de burgers een duidelijke boodschap krijgen.

Nieuwe maatregelen
Door de veiligheidsregio zijn alle evenementen met meer dan 100 bezoekers tot en met 6 april verboden. De kosten voor verleende vergunningen zullen worden vergoed. Van de Mortel adviseerde om ook bijeenkomsten met minder dan 100 bezoekers te cancelen of uit te stellen. De medewerkers van de gemeente Vught zullen zoveel mogelijk thuis werken. Wel zullen de vitale functies gewoon doorgaan, dus met een afspraak kunnen b.v. rijbewijzen en paspoorten gewoon worden opgehaald. Afspraken over zaken die niet urgent zijn, worden uitgesteld. Ook gaan tot en met 6 april alle publieke bijeenkomsten van de gemeente Vught en van de raad niet door. Nieuwe maatregelen zullen actief gecommuniceerd worden op de website van de gemeente: www.vught.nl. De burgemeester sloot af met alle mensen in de zorg en het onderwijs veel sterkte te wensen in deze lastige situatie.

Aanpassingen dienstverlening
De dienstverlening van de gemeente Vught gaat gewoon door. Wel zijn er vanwege het coronavirus een paar aanpassingen. Als u een afspraak hebt bij de gemeente Vught, maar u hebt klachten als verkoudheid, hoesten of koorts, dan wordt u verzocht om de afspraak te annuleren en een nieuwe afspraak in te plannen. Tot 6 april is het gemeentekantoor op maandagavond gesloten. Maak alleen een afspraak met de gemeente als het dringend is. De Milieustraat is normaal geopend. Omdat de maatregelen van dag tot dag wijzigen, is het verstandig om regelmatig de site van de gemeente te raadplegen: www.vught.nl. Voor het doorgaan van lezingen en cursussen e.d. kijk steeds vooraf op de site van de organisatoren.

ZZP’ers en ondernemers
Door de coronacrisis komen veel ZZP’ers en ondernemers acuut in de financiële problemen. Er zijn verschillende sites waar ondernemers terecht kunnen voor meer informatie en hulp. Op de site van de gemeente Vught www.vught.nl zijn onder het tabblad Ondernemers handige links naar deze sites te vinden, evenals antwoorden op actuele vragen over o.a. arbeidstijdverkorting, bijstand voor ondernemers en de BMKB-regeling.

Kijk ook bij

Winterse Buitenbios bij Verkadefabriek

Na het succes van de eerste editie van Buitenbios im Schnee in 2022, nodigt de …