Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel (foto: Merlin Daleman)

Buitenlokaal Haanwijk geopend zondag 14 juli

Iedere 2e zondag van de maand, van april t/m september, is het buitenlokaal op Landgoed Haanwijk geopend van 12.00 tot 14.30 uur. Binnen geven gidsen van Natuurgroep Gestel en IVN Den Bosch uitleg over Brabants Landschap en het landgoed. Om 12.30 en 14.00 uur start een excursie onder leiding van natuurgidsen. De vaartocht (tegen betaling) start om 10.45 uur in Halder; daar verruilen de bezoekers het vaste land voor het water en stappen in het bootje van de Hertogboeren.

Het oude veerhuis het Vaantje

In samenwerking met Brabants Landschap is met de Hertogboeren een vaartocht georganiseerd over de Dommel richting het Segersgemaal en terug. De tocht voert langs Kasteel Maurick en Oud Herlaer. In de boot vertelt de schipper, en tevens de gids, over het Beleg van ’s-Hertogenbosch door Frederik Hendrik in 1629, over de bezienswaardigheden langs de Dommel, de bijzondere natuurgebieden en het oude veerhuis het Vaantje. De tocht start om 10.45 uur bij de steiger in Halder en duurt circa een uur.

Aanmelden en kosten
De wandelingen onder leiding van natuurgidsen van zowel Natuurgroep Gestel als IVN Den Bosch zijn gratis. Voor de vaartocht betalen deelnemers 10 euro p.p. Beschermers van Brabants Landschap betalen slecht 7 euro p.p. , op vertoon jaarkaart of andere Landschappen. Prijzen zijn inclusief btw. Kinderen tot en met 12 jaar ontvangen 50% korting, kinderen jonger dan 5 jaar zijn gratis. Betaling is contant, aan boord is geen pinmogelijkheid. Aanmelden voor de vaartocht loopt via www.vestingfietsen.nl. In verband met capaciteit aan boord of inzet van een tweede of derde boot het verzoek om uiterlijk 48 uur van tevoren te reserveren o.v.v. ‘Publieksexcursie Haanwijk’.

Museum Romeins Halder

Museum Romeins Halder
Tijdens de openstelling is niet alleen het buitenlokaal geopend, maar ook Museum Romeins Halder opent dan zijn deuren. Hier gaat u terug in de tijd naar de tijd toen hier, langs de Dommel, Romeinen leefden. Het museum is geopend van 12.00 tot 16.00 uur.

 

Zelf op pad met Vossenstreken
Liever zelf op pad zonder gids? Dat kan met ‘Vossenstreken’, de avontuurlijke wandelapp voor kleine én grote avonturiers. Op Landgoed Haanwijk kunt u uit drie routes kiezen. Kijk hiervoor op www.vossenstrekenapp.com.

Natuur- en cultuurbescherming blijft mensenwerk
De prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, is nog het thuis van vele vrijlevende planten- en diersoorten. Dit komt onder andere doordat Brabants Landschap ruim 18.000 hectare bos, heide, ven, zandverstuiving, beek- en rivierdalen, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen met zorg beheert. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden. Een groot netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee met de bescherming van weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen. Dit kost echter veel geld. Voor 1,25 euro per maand helpen mensen al om waardevolle natuur te beschermen. Voor meer informatie zie www.brabantslandschap.nl.

Kijk ook bij

Ledenaantallen Scouting blijven groeien in Noord-Brabant

Ondanks de lockdown is Scouting in Noord-Brabant onverminderd populair: het aantal jeugdleden in Noord-Brabant steeg …