BS De Wieken en de ‘dode hoek’

Waar kinderen en vrachtwagens elkaar ontmoeten, kunnen heel gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom is voorlichting letterlijk van levensbelang, met name aan de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen. Om kinderen bewust te maken van de mogelijke gevaren van het verkeer hebben Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) een les ontwikkeld waarin leerlingen van groep 7 en groep 8 van het basisonderwijs kennismaken met vrachtauto’s.

Corina Hamer, chauffeur en instructeur van Transport en Logistiek Nederland, was dinsdag 23 januari te gast op BS De Wieken om de leerlingen van de groepen 7 en 8 bewust te maken van de gevaren van grote voertuigen in het verkeer. De leerlingen leerden tijdens de les twee vuistregels die essentieel zijn om veilig als fietser deel te nemen aan het verkeer. ‘Blijf rechts en ruim achter grote voertuigen’ en ‘houd minstens drie meter afstand’.

Dode hoek
Het project ’Veilig op Weg’ bestaat uit een theorie- en een praktijkles. De theorieles wordt gegeven aan de hand van een online film in de klas. Daarna gaan de leerlingen naar buiten waar de Veilig op Wegvrachtauto klaarstaat voor de praktijkles. Achter het stuur van een vrachtauto besef je pas goed hoe belangrijk het is om als fietser uit de dode hoek te blijven. ’Veilig op Weg’ is het grootste dode-hoek-lesproject in Nederland en uniek in Europa. Jaarlijks worden door TLN, VVN en alle Veilig op Weg-partners, zo’n 1500 basisscholen bezocht. Meer weten of een les aanvragen? Kijk op: www.veilig-op-weg.nl.

Kijk ook bij

Tweede editie Queer Arts Festival in Verkadefabriek

Na een succesvolle editie in mei 2023, krijgt het Queer Arts Festival een tweede editie …