Jan Brueghel de Jonge, Allegorie op de schilderkunst, ca. 1625-1630, olieverf op koper, 49 x 77 cm (JK Art Foundation., foto Jan-Kees Steenman)

‘Brueghel: de familiereünie’ in Het Noordbrabants Museum

T/m 7 januari 2024

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Het Noordbrabants Museum ruim 80 werken uit binnen- en buitenland van vijf generaties Brueghel bijeenbrengt. Deze tentoonstelling herijkt een van de beroemdste families uit de kunstgeschiedenis door de verbanden tussen de verschillende generaties nader te bekijken en voor het eerst aandacht te besteden aan de Brueghel-vrouwen.

Ondernemend, innovatief en wereldberoemd, de familie Brueghel speelde een centrale rol in de Europese kunst van ca. 1550 tot ca. 1700. Vijf generaties Brueghel maakten schilderijen die worden bewonderd om hun geestige en onderhoudende composities, universele boodschappen en uitzonderlijk vakmanschap. De onderwerpen variëren van feestelijke bruiloften, bekende spreuken en verhalen uit de Bijbel tot ontzagwekkende landschappen en studies van dieren, insecten en bloemen. Tijdens de tentoonstelling verzorgt Het Noordbrabants Museum ook een verdiepend publieksprogramma.

Workshop en rondleidingen
Speciaal voor groepen worden workshops en rondleidingen aangeboden. Tijdens de workshop maak je onder begeleiding van een museumdocent op speelse wijze kennis met de familie Brueghel en leer je ook jouw vrienden, collega’s of familieleden nog beter kennen. Maak je op voor verrassende inzichten, intieme gesprekken en grappige opdrachten. De rondleiding, met maximaal 15 personen per rondleider, neemt je mee door de tentoonstellingszalen langs een selectie meesterwerken van vijf generaties van de wereldberoemde kunstenaarsfamilie.

Voor grotere groepen is het mogelijk een introductie op de tentoonstelling van 20 minuten te boeken. Door een vakkundige spreker van het museum word je meegenomen naar de wereld van de familie Brueghel. Na deze inleiding is er gelegenheid om vragen te stellen en de familieleden nog beter te leren kennen. De masterclass brengt nog meer verdieping aan; in een lezing van 45 minuten vertellen museumdocenten meer over unieke artistieke stijlen van de familieleden en over de betekenis van hun meesterwerken. Meer informatie en boekingen via hnbm.nl/groepen.

Kijk ook bij

Politie waarschuwt voor nepagenten

De politie Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van …