Broeder Theo Rath overleden

Broeder Theo Rath, oud-directeur van de Willibrordusschool (nu De Wieken), is afgelopen zondag op 87-jarige leeftijd overleden. De uitvaartplechtigheid vindt vrijdag plaats in de kapel op het Glorieuxpark in Eindhoven.

Door Theo Beks

Op 8 september 1949 legde Broeder Theo Rath de eeuwige kloostergeloften van armoede, zuiverheid en gehoorzaamheid af, waardoor hij permanent lid werd van de Congregatie van de Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes (ook bekend als de Broeders van Dongen). Enkele maanden geleden verhuisde hij van de Boxtelseweg in Vught naar het Glorieuxpark in Eindhoven.

Vanaf 1963 tot aan zijn pensionering was hij directeur van de Willibrordusschool. Broeder Rath was een op-en-top onderwijsman. Zo was hij medeoprichter van de Vughtse Schooladviesdienst, was hij lid van het regionaal directeurencontact basisscholen en stond hij aan de basis van de speel-leerklassen. In de jaren zeventig en tachtig stopte hij veel energie in het het BOVO-project (een intensief en door het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen gesubsidieerd samenwerkingsverband tussen scholen van basisonderwijs en voortgezet onderwijs). Ook na zijn pensionering bleef hij de ontwikkelingen op ‘zijn’ school met aandacht volgen. Daarbij was hij nog steeds lid van de BOVO-archiefgroep. Deze groep legt de werkzaamheden van de BOVO-groep voor het nageslacht vast.

Vrijwilliger
Als broeder zette hij zich als vrijwilliger breed in voor Vughtse sociaal-maatschappelijke organisaties. In de jaren zestig nam hij het initiatief om de Vughtse jeugdinstuiven Jeugdcentrale Instuif en het Karrewiel te verenigen tot de JJ, om daarmee voor de Vughtse jeugd het carnaval te kunnen organiseren. Zo stond hij aan de wieg van het Jeugd- en Jongerencarnaval , waarna de JJ een begrip zou worden voor heel carnavalsminnend Vught. Vijfentwintig jaar lang zou Broeder Theo als voorzitter de kar trekken van het JJ- bestuur. Hij was een aantal jaren lid van het Stichtingsbestuur van de Jeep en leider van de afdeling tafeltennis. Verder kreeg hij grote bekendheid als de leider van het bivak, een bivak voor 80 tot 140 kinderen zodat zij ook een bijzondere vakantieweek konden hebben.

Mens voor de mensen
Daarnaast zat de broeder ook in het bestuur van Vincentius en in de Vughtse indicatiecommissie voor mensen met een smalle beurs. Met recht kan van hem gezegd worden dat hij een mens voor de mensen was. Voor al zijn inspanningen werd hij in 1989 door toenmalig Koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Broeder Theo Rath was geboren in Rotterdam, maar voelde zich een echte Vughtenaar.

Kijk ook bij

Is uw reanimatiecertificaat verlopen?

Stichting HartVeilig Vught doet een dringende oproep aan iedereen die in het verleden een certificaat …