Brasserie ‘Bij Petrus’ omarmt nauwe samenwerking met buurman de Kaasstulp

Als de zon schijnt, doet ze dat steevast op de tien tafeltjes van het terras voor de nieuwe Vughtse Brasserie ‘Bij Petrus’, voormalig ‘D’n Hofmeester’. Vanaf dat terras hebben de gasten uitzicht op drie aloude Vughtse straten, want ‘Bij Petrus’ aan de Vughtse Koestraat ligt keurig strategisch aan een van de uitvalswegen van het Vughtse centrum in de slagschaduw van cultureel centrum DePetrus.

Door Ton Wagenaars

“Met de naam ‘Bij Petrus’ hebben we willen aangeven waar onze zaak gesitueerd is: in de directe omgeving van DePetrus”, zegt Dennis Timmerman (47), die onlangs samen met zijn kompaan en leefgenoot Ria Dirks (51) restaurant ‘D’n Hofmeester’ overnam en omdoopte in ‘Bij Petrus’. De nieuwe Brasserie werkt uiterst nauw samen met de belendende kaaswinkel van Timmerman en betrekt daar waar mogelijk is, alle exquise producten uit het nostalgisch ogende pandje dat de naam van de Kaasstulp meenam van de vorige vestiging op het Vughtse Marktveld. De geschiedenis van ‘Bij Petrus’ krijgen de gasten er gratis bij, want deze staat keurig ingelijst op een van de zijwanden van het gemeentelijke monumentale pand dat dateert uit 1939, één jaar voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Het is een opvallend pand, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School en werd destijds gebouwd voor het niet onaanzienlijk bedrag van 6900 florijnen en dat inclusief de kaaswinkel van Dennis Timmerman. Opvallend is de prachtige steensoort van de gevel die nog steeds een ongeschonden fraaie ronding laat zien met ingevoegd metselwerk. Voor een huiselijke en feeërieke sfeer zorgen de kleine ruitjes in het strak geverfd houten raamwerk. Daar gaan wij straks bij herfst- en winterweer zorgen voor een heerlijk ontspannen sfeertje met een surplus aan verse en uitnodigende producten”, vertelt Ria Dirks. Zij kan bogen op een lange staat van dienst in de horeca waaronder de legendarische ‘IJssalon de IJsvogel’ en Hotel Central in de Hertogstad.

Scala aan kaarten
‘Bij Petrus’ onderscheidt zich door het presenteren van een scala aan kaarten waaronder de lunchkaart tot 17.00 uur, de avondkaart en een lactose- en glutenvrije kaart. Daarbij kan gevraagd worden naar de uitgebreide drankenkaart. Op de lunchkaart staat een groot aanbod in broodjes, warme broodjes, soepen, sandwiches en salades. Daarbij krijgen de cliënten de tip ook te informeren naar ‘het broodje van de week’ en zich ook eens te buigen over de vraag of ze weten dat ‘Bij Petrus’ meer dan honderd kaassoorten kan serveren?
De avondkaart toont voorgerechten, desserts en een ruime, aparte afdeling vegetarisch. Verder zijn er diverse keuzes voor bij de koffie. Uiteraard zijn er de diners, die in grootte variëren en opvallend: “Wij hebben geen frites met bijvoorbeeld sla, maar wij opteren bewust voor excellent gebakken aardappeltjes met warme groenten.” Vanaf 2 september zijn Dennis Timmerman en Ria Dirks (51) actief voor een: “geweldig gemêleerd publiek uit Vught en directe omgeving.” Kabeljauw met witlof, zalmfilet met aardappelgratin, varkenshaasje, ossenhaas, lamshaasje, haaspuntjes of verschillende soorten pasta, alles kan in een recordtijd worden opgediend door de bediening bestaande uit één fulltime en twee parttime bedienden. In de keuken staat een fulltime kok die alle ingrediënten, betrokken uit eersteklas zaken uit de omgeving, met een grote nauwkeurigheid bereidt. Dat alles resulteert in enthousiaste reacties van bezoekers: “ Ik heb uw kaartje meegenomen, want ik zeg het voort …perfect!”

Blijvertje
De nieuwe uitbaters zijn voornemens om van ‘Bij Petrus’ een blijvertje te maken in het steeds meer bruisende centrum van Vught. Het pand is gehuurd voor een periode van vijf jaar met een optie voor nog eens vijf seizoenen. Naast de lunches, dinertjes en borrels gaat het duo zich ook breder oriënteren met workshops, high-tea’s en informatieve bijeenkomsten over kaasfonduen. Uiteraard zijn grotere gezelschappen welkom zoals voor familiebijeenkomsten of een samenkomst op zakelijk niveau. “In die gevallen wel graag even telefonisch contact opnemen zodat alles naar ieders tevredenheid geregeld kan worden”, zegt Ria Dirks. Ook voor het samenstellen van kerstpakketten of relatiegeschenken met eminente wijnsoorten staat ‘Bij Petrus’ paraat.

‘Bij Petrus’ is maandag gesloten, dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 22.00 uur.

Kijk ook bij

Zwarte handel en zware straf: de precaire toestand in Kamp Vught

Voedsel achterhouden voor fuifjes van het personeel, sigaretten voor veel geld verkopen aan bewakers of …