Home / Algemeen / Brabantse subsidie voor Haanwijk Gestel
Patisserie De Rouw
Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel (foto: Merlin Daleman)

Brabantse subsidie voor Haanwijk Gestel

Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel ontving 2 februari belangrijk bezoek. Gedeputeerde Henri Swinkels van de provincie Noord-Brabant kwam langs met een delegatie en goed nieuws: Haanwijk ontvangt een subsidie van ruim 394.000 euro voor restauratie en onderhoud.

Jan Baan, directeur van Brabants Landschap dat het landgoed in eigendom heeft, was bijzonder verheugd met de forse provinciale bijdrage. “We knappen het landgoed in delen op, en nu kunnen we weer een flinke verbeterslag maken. Heel goed, want dit prachtige stukje Brabant moet gerestaureerd worden, zodat straks iedereen ervan kan genieten.”

Drie miljoen
Acht Brabantse monumenten krijgen in totaal bijna drie miljoen euro restauratiesubsidie van de provincie. Gedeputeerde Henri Swinkels overhandigde de beschikking dit weekeinde ook persoonlijk aan vertegenwoordigers van kasteel d’ Oultremont (het roze kasteel) in Drunen (400.000 euro) en Soeterbeek in Nuenen (400.000). Vijf andere monumenten ontvingen de beschikking per post.

Identiteit
De subsidie is bij alle monumenten bedoeld voor restauratie en instandhouding van rijksmonumenten. Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): “De verbindings- en verbeeldingskracht van erfgoed is de basis voor ons erfgoedbeleid. Brabant is bezaaid met erfgoed, van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens. Al dat erfgoed vertelt iets over onze identiteit, maakt ons verleden zichtbaar en verbindt ons er mee. Dat willen we zichtbaar maken en houden.”

Verhalen
Daarbij ligt de focus van de provincie op vier verhaallijnen: Religieus Brabant, Bevochten Brabant, Bestuurlijk Brabant en Innovatief Brabant. Swinkels: “We investeren juist in erfgoed dat een belangrijke rol speelt in deze verhalen van Brabant. Deze restauratieregeling past daarin. Bij de tien monumenten die nu subsidie krijgen, zitten met de Sint-Jan in den Bosch (400.000 euro) en Kasteel Heeswijk (290.542 euro) ook twee van onze vier topmonumenten, alle vier absolute iconen van de Brabantse geschiedenis.” Bij alle monumenten wordt de subsidie gebruikt voor herstel en restauratie, zoals het vervangen of restaureren van zaken als daken, gevels en ramen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

Optiek van de Kamp volledig ingesteld op techniek en gezondheid

‘Brillen zijn tegenwoordig modeaccessoires en wij kennen de branche’ Over een jaar bestaat Optiek van …