Home / Algemeen / Brabantse elfstedentocht langs natuur, historie en cultuur
Patisserie De Rouw

Brabantse elfstedentocht langs natuur, historie en cultuur

De Expeditie Zuiderwaterlinie is een Brabantse elfstedentocht langs natuur, historie en cultuur. Nog tot en met 29 juni voert dit wandelfeest je langs de Zuiderwaterlinie, van Bergen op Zoom naar Grave, via elf vestingsteden en hun ommelanden.

Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten en betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Hier komt 450 jaar geschiedenis samen. Aan de hand van de Zuiderwaterlinie kan vrijwel het hele verhaal van het oorlogsverleden van Brabant verteld worden. Tijdens Expeditie Zuiderwaterlinie duik je de spannende geschiedenis van deze militaire verdedigingslinie in, onderga je een culturele beleving, geniet je van lokale streekproducten en word je omringd door de stille natuur in het buitengebied. Expeditie Zuiderwaterlinie is 1 linie, 11 vestingsteden en 1001 ontdekkingen!

Ontmoeting Frederik Hendrik op Fort Isabella
Woensdag 26 juni voert de recreatieve tocht de wandelaars over onder andere Fort Isabella. De 10 km lange wandeling start bij het bolwerk Sint-Jan aan de Stadsdommel, een van de vier belangrijke toegangen tot de historische vestingstad ’s-Hertogenbosch. Laat je onthalen door Frederik Hendrik op Fort Isabella, onderweg vertellen gidsen over de geschiedenis en is er aandacht voor het landschap. De Spaanse overheersing van vestingstad Den Bosch eindigde 14 september 1629. De stad was een van de sterkste schakels in de Spaanse omsingeling van de Republiek. Het drassige gebied rondom maakte herovering echter praktisch onmogelijk. Fort Isabella verwierf een vaste plek in de verdediging van ’s-Hertogenbosch, maar vormde ook in de Zuiderwaterlinie een belangrijke hindernis. Met de komst van het roemruchte Regiment Wielrijders op de Isabellakazerne in 1922 werd aan de interessante geschiedenis van deze plek weer een bijzonder verhaal toegevoegd.

Expeditie Zuiderwaterlinie is echter meer dan alleen maar een wandeltocht. Ook aan cultuur wordt gedacht: fanfares, gildes, theater, dans en muziek vertellen het verhaal van de Zuiderwaterlinie. Aan het eind van elke etappe komen alle wandelaars samen voor een feestelijk onthaal.

Meer informatie over de etappes en inschrijven via www.expeditiezuiderwaterlinie.nl.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

Première in Vught: maak kennis met de Johannes Passion

Na een aantal jaren op rij de Matthäus Passion van J.S. Bach uitgevoerd te hebben, …