V.l.n.r.: Frans Reyner, Ruud van de Laar, Marie-José Meeuwissen en Alex Kuhne

Bossche Komeedie zet nieuw theater op zijn kop

Begin maart 2024 wordt het vernieuwde Theater aan de Parade in Den Bosch geopend. De belangrijkste openingsproductie is geheel van Bossche oorsprong. Vanaf 24 maart presenteert de Bossche Komeedie het komische muziektheaterspektakel ‘Van Kathedraal naar Theatertempel’, ondertitel, inderdaad: Van Bossche Booiem. Auteur en regisseur Ruud van de Laar tekent voor de hilarische verhaallijn. De cast van 35 ervaren acteurs/zangers/dansers start begin november met de repetities op de eigen locatie in Vught. Tijdens iedere voorstelling vindt een verrassend gastoptreden plaats van een Bossche podiumkunstenaar, amateurclub of vereniging. Zo is iedere opvoering een uniek evenement. Kaarten vanaf 12 oktober via theateraandeparade.nl.

Door Maarten Kroese

Na de lange voorbereidingen hebben ze er veel zin in. Frans Reyner, voorzitter van de Bossche Komeedie. Ruud van de Laar, als tekstschrijver en regisseur spil van de productie. Alex Kuhne, directeur en Marie-José Meeuwissen, hoofd speciale projecten van het Theater aan de Parade. Zij hoopt en verwacht dat deze heerlijke productie vol humor, komische verwikkelingen en herkenbare Bossche situaties veel bezoekers uit de stad en de regio naar de grote Casinozaal gaat trekken. Na een driejarige ingrijpende nieuw- en verbouw een vernieuwde kennismaking met het gebouw dat al zoveel decennia het culturele hart van Den Bosch en omstreken vormt.

Mix
Frans Reyner omschrijft de voorstellingen als een mix van revues, musical, show en blijspel. De doorlopende verhaallijn is de kapstok van de komisch/satirische sketches, acts, songs en dans. “Een beproefd concept waarin het verhaal van Ruud, de muziek van Stef Fennis en Peter van Beijnum, de choreografie van Wieneke Gulden en de kap & grime van Roos Craane en Eelco Oomen de acteurs, zangers en dansers laten schitteren. Behalve licht en geluid doen we alles zelf. Zoals de decors, die in eigen atelier worden vervaardigd. Deze productie wordt gerealiseerd door zo’n 120 medewerkers, vaak specialisten op hun eigen vakgebied.”

Het verhaal
Voor de opening van het nieuwe theater wil de ambitieuze, maar niet Bossche theaterprogrammeur Jim Veentra grote nationale en internationale artiesten aantrekken. Onzin, vindt zijn secretaresse Elly Houët, een typisch Bossche dame. De openingsproductie moet een revue worden: Van Bossche Booiem. Natuurlijk loopt alles in het honderd, de samenwerking ondervindt strubbelingen, het theater heeft kinderziektes en de begroting loopt gierend uit de hand. Ondanks hun verschil van opvattingen krijgen Elly en Jim steeds meer gevoelens voor elkaar. Wie gaat deze romantische, theatrale strijd winnen?

Hoogtepunt
Stichting De Bossche Komeedie heeft een eer hoog te houden na 11 zelfgeschreven en vrijwel uitverkochte blijspelen. Van Kathedraal naar Theatertempel zal ongetwijfeld het hoogtepunt worden.

Kijk ook bij

Martien en Jet van Broekhoven 65 jaar getrouwd

Martien (87) en Jet (86) van Broekhoven zijn op 20 juli 65 jaar getrouwd. Zij …