Bossche Illustre Lieve Vrouwe Broederschap viert 700-jarig bestaan met jubileumconcert

De Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, sedert 1318 gevestigd te ’s-Hertogenbosch, viert in 2018 haar 700-jarig bestaan. Op zondag 23 september wordt in de Sint-Janskathedraal een jubileumconcert gegeven dat in het teken staat van muziek door de eeuwen heen.

Het jubileumconcert zal worden bijgewoond door ruim 700 mensen, veelal uit ’s-Hertogenbosch en omgeving. Het is een tweede hoogtepunt in het jubileumjaar waarin eerder al de tentoonstelling ‘Geloven in Vriendschap’ in Het Noordbrabants Museum werd gehouden. Bij het concert zal de Broederschap het jubileum vieren met haar naasten en haar vele vrienden en relaties uit de omgeving. De Broederschap is bijzonder verheugd en vereerd dat Koninklijke Zwanenbroeder Prinses Beatrix voornemens is om het concert bij te wonen.

In de lijn van haar eeuwenoude traditie om bij bijzondere gelegenheden nieuwe muziekstukken uit te laten voeren, heeft de Broederschap opdracht gegeven voor het vervaardigen van een nieuw werk. Het is gecomponeerd door Rob Zuidam op een tekst van de Bossche stadschroniqueur Eric Alink en zal tijdens het concert voor het eerst ten gehore worden gebracht. Het concert bestaat uit muziekstukken uit de diverse stijlperioden en wordt uitgevoerd door philharmonie zuidnederland, Cappella Pratensis, Nationaal Vrouwen Jeugdkoor en Schola Cantorum. De nadruk ligt op vocale muziek, in de traditie van de Broederschap.

“Dit jubileumconcert is bij uitstek een gelegenheid om met gasten uit Den Bosch en omgeving de eeuwenoude band tussen de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap en de stad te vieren, in de ons allen zo vertrouwde monumentale Sint-Jan”, zegt Diederik Laman Trip, Regerend Proost van de Broederschap. “Het is voor de Broederschap ook heel bijzonder om met de bijdragen van een gerenommeerd componist als Rob Zuidam en een Bosch taalkunstenaar als Eric Alink onze traditie voort te kunnen zetten.”

De Illustre Lieve Vrouwe Broederschap werd in 1318 in ’s-Hertogenbosch opgericht als katholieke broederschap. Sinds 1642 bestaat de broederschap uit zowel katholieke als protestante leden. De ILVB kent vier pijlers: liefdadigheid, het behoud van cultureel erfgoed en tradities, ruimte voor spiritualiteit en uiteraard de broederschapsband tussen de leden.

Kijk ook bij

Taalvrijwilliger worden?

In de gemeente Vught hebben ongeveer 3.000 inwoners moeite met taal, rekenen of digitale vaardigheden. …