Boomblaadjes: #LaatZeliggen

In het najaar komt de opruimer in de mens naar boven. Dode bloemen moeten de tuin uit, bruine bladeren in de biobak. Alsof we de winter willen bezweren, moet de tuin zo fris en monter mogelijk. Bruin en verrot is niet fris en monter, maar doe uzelf, uw buren, de insecten en de vogels een plezier en ban de bladblazer.

Afgevallen bladeren hebben namelijk een belangrijke rol te vervullen voor veel dieren en planten in uw tuin. Daarnaast heeft Duits onderzoek uitgewezen dat de uitstoot van een uur benzine bladblazen al gelijk staat aan de CO2-uitstoot die vrijkomt bij een ritje met de auto van Amsterdam naar Sarajevo, 1700 kilometer. Dit komt doordat de olie waarmee ze gesmeerd worden aan de benzine wordt toegevoegd en mét de benzine een mengsel vormt dat bij verbranding extreem veel fijnstof de lucht in blaast. Afgezien van de enorme herrie waar de mensen met de bladblazers aan blootstaan, staan ze ook bloot aan fijnstof. Hoe kleiner fijnstof, hoe meer die in de longen doordringt en in de bloedbaan terechtkomt en ontstekingen veroorzaakt bij vitale organen zoals het hart, de hersenen etc. Dus ban de benzinebladblazer. Pak de hark en geniet van de schone lucht om u heen en het geluid van vogels. Mocht je het dan toch niet kunnen laten, gebruik dan een accubladblazer. Ze hebben doorgaans een minder grote blaassnelheid dan benzinebladblazers, maar zijn wel geschikt voor de meeste klussen rondom je huis! Ze zijn een stuk minder luidruchtig en er is géén CO2-uitstoot.

Inspiratie
Heb je inderdaad de blaadjes laten liggen, laat het zien aan KANT door middel van foto’s en/of een filmpje. Zo bent u een bron voor inspiratie voor andere tuinliefhebbers. De #LaatZeliggen-campagne wordt uitgevoerd door burgerinitiatief KANT. Op Facebook gaan de berichten inmiddels het hele land door!! U kunt KANT volgen op social media via @welkombijkant

Kijk ook bij

Lezing ‘Portretten uit de Bourgondische en Habsburgse tijd’

Op 8 februari geeft Joyce Tritschler-van Os een lezing in DePetrus over portretten uit de …