Bomen in Vught: de zilveresdoorn

De monumentale zilveresdoorn aan de Wolfskamerweg

Aan de Wolfskamerweg staat een monumentale zilveresdoorn van ongeveer 20 meter hoogte met een brede kroon en een laag gevorkte stam. Aan de voet van de stam staat een bordje met daarop, moeilijk leesbaar, een tekst waaruit blijkt dat de boom op 16 maart 1977 ter gelegenheid van een geboorte is geplant. Het gezegde ‘boompje groot plantertje dood’ gaat hier dus niet op, want de planter van deze boom moet dan 43 jaar oud zijn. De faam als snelle groeier heeft deze zilveresdoorn dan ook zonder meer waargemaakt.

Door Herman Leppink

De zilveresdoorn komt oorspronkelijk uit Noordoost Amerika en is in de 18e eeuw in Europa geïntroduceerd. De wetenschappelijke naam Acer saccharinum betekent ‘suiker vloeiend’. De naam is gegeven door Carolus Linnaeus (1753 – Species Plantarum) omdat hij veronderstelde dat dit dezelfde boom was als de eveneens uit Noord-Amerika afkomstige suikeresdoorn. Van de sapstroom uit de suikeresdoorn wordt o.a. ahornsiroop gemaakt. De echte suikeresdoorn werd later door de Amerikaanse botanist Humphry Marshall onder de naam Acer saccharum beschreven (1785 – Arboreteum Americanum). Door de twee op elkaar lijkende wetenschappelijke soortnamen (saccharinum en saccharum) is het onderscheid tussen de twee soorten voor veel mensen nog steeds verwarrend.
Gelukkig kan het verschil wel goed gezien worden door de bladeren van de suikeresdoorn en zilveresdoorn met elkaar te vergelijken. De suikeresdoorn is in Nederland minder algemeen dan de zilveresdoorn, maar iedereen kent het gelobde blad van de suikeresdoorn van de Canadese vlag, het zogenaamde ‘Maple leaf’. Kenmerkend aan het blad van de zilveresdoorn is dat het dieper is ingesneden, lichtgroener van kleur met een witte, zilverachtige, bladonderzijde waar de naam zilver- of witte esdoorn ook op duidt.
De vorm van de vruchten zijn bij alle esdoornsoorten dubbele gevleugelde nootjes die wel op propellertjes lijken. De esdoorns verspreiden zich door deze ‘propellertjes’ makkelijk in de omgeving en vind je vaak in de ruime omgeving van de moederboom nieuwe boompjes opkomen. Vanwege deze eigenschap wordt de esdoorn niet in alle bossen gewaardeerd en krijgt dan soms het predicaat ‘invasieve exoot’.

Schilderachtig
Van nature groeien de zilveresdoorns in Noordoost Amerika langs rivieren en vochtige gronden die regelmatig overstromen. De esdoorns vormen daar een schilderachtig element in de herfst met hun prachtig gekleurde bladeren. Het exemplaar langs de Wolfskamerweg staat in een groenstrook aan de rand van een brede watergang en heeft daarom ook een ideale plaats om zo prachtig uit te groeien.

Kijk ook bij

Afhaalbieb geopend

DePetrus is zeker nog gesloten tot 10 februari. De afhaalbieb is wel geopend. De afhaaltijden …