© Jean-Pol Grandmont

Bomen in Vught – de doodsbeenderenboom

Herman Leppink, de bomendeskundige van Natuur en Milieugroep Vught, beschrijft regelmatig bijzondere bomen, die in Vught staan, in Het Klaverblad. Deze keer: de doodsbeenderenboom (Gymnocladus dioica).

“In park Reeburg staan veel monumentale bomen, maar ik wil de aandacht vestigen op een zeldzame onopvallende met een onheilspellende naam, namelijk de doodsbeenderenboom. Er staan twee exemplaren in park Reeburg langs de Leeuwensteinlaan en zover ik weet zijn dat de enige exemplaren in de gemeente Vught. Het blad kan wel tot 1 meter lang en 60 cm breed worden, maar doordat het dubbel geveerd is, zoals het blad van veel varens, valt de grootte van het blad niet echt op. De boom komt in het voorjaar als laatste van alle loofbomen in blad en verliest in het najaar als eerste weer al zijn bladeren. Omdat de boom een skeletachtige takstructuur heeft en de schors een lijkbleke kleur, is de naam ook meteen verklaard.
De doodsbeenderenboom behoort tot de familie van de vlinderbloemigen en bloeit in juni met bloempluimen. De twee exemplaren in park Reeburg bloeien nu helaas niet, dus zullen in het najaar ook de kenmerkende peulen niet te zien zijn. De doodsbeenderenboom komt oorspronkelijk voor in Canada rondom Ontario en in het middenwesten van de V.S en heeft daar de naam ‘Kentucky coffeetree’. Dit omdat de kolonisten in de V.S. zagen dat de indianen van de geroosterde zaden een drank dronken die hen deed denken aan koffie. De doodsbeenderenboom heeft zich in de evolutie ontwikkeld samen met grote zoogdieren uit de prehistorie zoals de mammoet, want de peulen werden door deze dieren gegeten. Door het passeren van het spijsverteringstelsel werden de zaden kiemkrachtig en samen met de ontlasting over een groot gebied verspreid. Doordat deze grote zoogdieren zijn uitgestorven vindt er op natuurlijke manier nauwelijks nog verspreiding plaats. Daardoor is de doodsbeenderenboom ook in de V.S en Canada een zeldzame boomsoort. Op boomkwekerijen worden de zaden uit de peulen gehaald en 24 uur in de week gelegd voordat ze worden uitgezaaid. Vermeerdering door wortelstekken gaat ook goed.”

Kijk ook bij

Het Mooie Kinderboekenfestival 13 juni in Verkadefabriek

Deze zomer komen de mooiste kinderboeken weer tot leven tijdens Het Mooie Kinderboekenfestival, 13 juni …