Home / Algemeen / Boekenwurm op mooiste werkplek van Vught
Patisserie De Rouw
Arjan Steenbekkers in DePetrus

Boekenwurm op mooiste werkplek van Vught

“Zin in een rondleiding?” Arjan Steenbekkers (44) straalt als hij zich meldt aan de welkomstbalie van DePetrus in Vught. De Boxtelaar werkt al meer dan vijftien jaar in de bibliotheek en is in het voorjaar van 2018 met alle collega’s meeverhuisd naar de vroegere Sint-Petruskerk. Die heeft een multifunctionele bestemming gekregen en is als DePetrus uitgegroeid tot het kloppend hart van Vught.

”Ik ben heel trots dat ik hier mag werken”, vertelt Arjan. Hij is in DePetrus gedetacheerd door WSD, het sociaal werkbedrijf voor Vught. “Ik had het altijd prima naar mijn zin in de oude bibliotheek hoor. Maar in deze voormalige kerk is het heerlijk werken.” Het godshuis is prachtig verbouwd en biedt ook onderdak aan het Vughts Museum, de Wereldwinkel en enkele bedrijven en instellingen. Arjan werkt 36 uur per week in de bibliotheek. “Ik begin mijn werkdag met het ordenen van kranten. Ik zet ook alle computers aan en zet gereserveerde boeken terug die niet op tijd zijn afgehaald.” Vervolgens maakt hij boeken die in andere regionale bibliotheken zijn besteld klaar voor verzending. “Vroeger werkte ik ’s ochtends meestal alleen. In DePetrus heerst de hele dag gezellige bedrijvigheid.”

Biechtstoelen
Tijdens de rondleiding laat Arjan zien hoe in de bibliotheek optimaal gebruik gemaakt wordt van de vroegere kerkvloer. De boeken staat overzichtelijk geordend in kasten. In een kinderhoekje kunnen comfortabele zitbanken opzij geschoven worden zodat een voorleeshoek ontstaat. “En kijk, de biechtstoelen zijn nu werkplekken geworden”, lacht hij. “In toetsweken komen scholieren hier vaak studeren.”
Arjan werkt al geruime tijd voor WSD. Hij heeft het syndroom van Asperger – een vorm van autisme – en kan daardoor niet gemakkelijk een reguliere baan vinden. “Ik ben na mijn schoolopleiding begonnen op de inpak- en montageafdeling van WSD. Daarna ben ik gedetacheerd bij een leerplichtbureau. Hier heb ik geleerd met computers te werken.”

Grootste wens
Het was Arjans grootste wens om in een bibliotheek aan het werk te gaan. “Ik liep vroeger al eens stage in een bibliotheek. Na een gesprek met een consulent van WSD heb ik deze buitenkans gekregen”, glundert de Boxtelaar. “Ik werk nu al vele jaren met veel plezier in Vught.” Dat hij zich thuis voelt in de prachtige bibliotheek is overigens niet vreemd. “Ik ben een boekenwurm én houd van geschiedenis”, lacht Arjan. “Ik lees graag historische boeken. Maar ook uitgaven over mythologie en thrillers vind ik mooi.” Laatst vroeg een bezoekster of hij een leuke leestip had. “Ik heb de Millennium-trilogie van Stieg Larsson aanbevolen. Een paar weken later kwam ze enthousiast terug en bedankte ze me voor de tip. Leuk hè?”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

Schatten van Vught – het Musschengilde

Het Vughts Museum in DePetrus was dicht en daarna beperkt open vanwege de coronacrisis. Daarom …