Bloemenschilderij De Vlasborch

Bij de specialistische begeleiding in de groep van Visio De Vlasborch is het doel altijd om de deelnemers activiteiten aan te bieden die op maat passen bij hun mogelijkheden. Het bloemenschilderij is daar een mooi voorbeeld van.

Het schilderij is ontstaan vanuit een gezamenlijke activiteit, waaraan alle aanwezige deelnemers mee konden doen. Ongeacht ervaring of visuele beperking. Hierbij konden de deelnemers kiezen uit drie mogelijkheden: zelf een bloem tekenen op karton en deze zelf inkleuren en uitknippen; een voorgetekende bloem (met duidelijk contrast) zelf inkleuren en eventueel uitknippen of een van tevoren getekende en al uit karton geknipte bloemvorm kleur geven op de tast. Op die manier was het voor iedereen mogelijk om een gelijkwaardige bijdrage te leveren aan dit gezamenlijke werkstuk. De deelnemers van de teken- en schildergroep op maandagochtend hebben deze bloemen verzameld, verfraaid en gecombineerd tot één schilderij.

Vaste groep
De schildergroep is een vaste kleine groep die graag nieuwe dingen leert en samenwerkt. Al doende wordt er gezellig gepraat en over en weer complimenten gegeven. Het is waardevol eigen kwaliteiten én elkaars kwaliteiten te (h)erkennnen en de deelnemers te zien groeien door het besef van hun mogelijkheden. Ook is er in de groep soms ruimte om te praten over persoonlijk verlies van mogelijkheden, maar door middel van het mooie werkstuk wordt de focus vooral gelegd op wat er nog wel kan. Zonder uitzondering zijn de deelnemers dan ook trots op het resultaat. “Samen zijn we als een bont boeket van bloemen. Allemaal verschillend gekleurd en allemaal mooi op onze eigen manier.”

Kijk ook bij

Inspiratiefestival Het Verhaal van Franciscus

Ingezonden mededeling Op zondag 22 oktober houden de Franciscaanse Beweging en Stadsklooster San Damiano een …