Reliekhouder

Bisdom brengt kunst in parochies op nieuwe manier in kaart

Het Bisdom van ’s-Hertogenbosch gaat de komende tijd in samenwerking met de parochies de in de rooms-katholieke kerken aanwezige kerkelijke kunst opnieuw inventariseren. “Alle religieuze voorwerpen worden ingevoerd in een nieuw digitaal registratiesysteem”, zegt Freek van Genugten van de Diocesane Commissie Kerkelijk Kunstbezit (DCKK). Voor die inventarisatie zoekt het bisdom betrokken vrijwilligers die affiniteit hebben met religieuze kunst.

Iedere parochie bezit religieuze kunst. Het gaat om gebruiksvoorwerpen en devotievoorwerpen: heiligenbeelden, kelken, altaren, kazuifels, schilderijen, et cetera. “Stuk voor stuk objecten met betekenis: ons religieus erfgoed vertelt de verhalen van ons geloof”, zegt Van Genugten. “Parochies en bisdom zijn samen verantwoordelijk voor het behoud van dat religieus erfgoed. We werken daarom voortdurend aan een zo compleet en actueel mogelijk overzicht van alle kunstobjecten. De komende tijd gaan we dat op een nieuwe, gestandaardiseerde manier doen.”

Per voorwerp worden een beschrijving en gegevens als afmetingen en materiaal ingevoerd in een nieuw digitaal registratiesysteem. Ook worden van elk object een of meer foto’s gemaakt. Voor de digitalisering en het bijhouden van de database zoekt het bisdom vrijwilligers die geïnteresseerd zijn in kerkelijk erfgoed en bereid zijn om te leren inventariseren (fotograferen en registreren). “Het is een prachtige functie met de beleving van een schatgraver”, aldus Van Genugten. “Als vrijwilliger open je elke ruimte en kast, op zoek naar religieuze voorwerpen.”

Vrijwilligers moeten handig zijn in het gebruik van de computer. “En ze moeten geen problemen hebben met soms ongemakkelijke omstandigheden op locatie. Kerken zijn vaak koud”, zegt Van Genugten. Het bisdom biedt vrijwilligers een inventarisatiecursus aan bij het Museum voor Religieuze Kunst in Uden en een reiskostenvergoeding. “De belasting van de functie wordt door de vrijwilligers zelf bepaald. Het staat hen per inventarisatie vrij om te bepalen of ze wel of niet meedoen.”

Belangstellenden voor het vrijwilligerswerk kunnen een mail met een korte motivatie sturen naar kerkelijkekunst@bisdomdenbosch.nl. Reageren kan tot en met 23 februari. In week 10 (5-9 maart) vinden kennismakingsgesprekken plaats. Voor meer informatie: Freek van Genugten (DCKK): fvgenugten@bisdomdenbosch.nl; 073 523 2020.

Kijk ook bij

Tweede editie Queer Arts Festival in Verkadefabriek

Na een succesvolle editie in mei 2023, krijgt het Queer Arts Festival een tweede editie …