Over de brug in Halder, op weg naar Haanwijk (Foto: Ine de Bresser)

Biologische tuinderij De Scheve Schup verhuist naar landgoed Haanwijk

In september 2014 verhuisde de tuinderij van Hans Schevelier van de Bergenshuizensestraat naar het terrein bij het voormalige klooster Huize Theresia, aan de Jagersboschlaan in Vught. Hij kon daarvan een gedeelte huren. Er ontstond een prachtige groentetuin, waar zijn idee verder vorm kon krijgen: de ontwikkeling van een tuin met een uitdrukkelijk maatschappelijk karakter.

Hans wist dat de huurperiode van tijdelijke aard zou zijn, omdat er woningbouwplannen voor het terrein bestonden. Vanaf het begin werd er dan ook al uitgekeken naar mogelijke alternatieve locaties, voor wanneer het zover zou zijn. Met de gedachte dat het niet mooier kon worden dan hier!

Droomlocatie Haanwijk in beeld
Maar dan toch: op zijn zoektocht kwam Hans in contact met Theo Quekel, beheerder van bos- en natuurterreinen van Brabants Landschap, eigenaar van landgoed Haanwijk. Brabants Landschap was bezig met plannen voor de inrichting van de tuin bij huis Haanwijk. Het gedeelte dicht bij het huis wordt door Brabants Landschap aangelegd als een formele siertuin in Franse stijl. Voor het overige deel van de tuin werd gedacht aan een landelijke indeling, zoals bijvoorbeeld die van de Scheve Schup in Vught, met een groentetuin, een imkerij, kippen en varkens, en wellicht nog meer.

De plek van de nieuwe locatie, toegang vanaf de achterkant bij de lange muur

Evenals Hans Schevelier, wil Brabants Landschap aan de tuin een maatschappelijke invulling geven. Niet verwonderlijk dan ook, dat beide partijen elkaar hebben weten te vinden. In het komende najaar zullen de werkzaamheden starten. Het streven is de eerste gasten in het voorjaar van 2021 in Sint-Michielsgestel te kunnen verwelkomen. Aan producten uit de tuinderij zal een eco-certificering worden gekoppeld. Er zal plaats zijn voor een verscheidenheid aan doelgroepen, zoals werkplaatsen in het kader van de Wmo en de participatiewet, stageplaatsen, scholen, statushouders en dagbesteding. In beginsel wordt niemand uitgesloten. Hans Schevelier: “En net als in Vught zal er een belangrijke rol zijn weggelegd voor de vrijwilligers en vooral ook voor mijn vrouw José. Alleen samen kun je zoiets moois bereiken.”

Museaal landschap
Landgoed Haanwijk maakt deel uit van een groter geheel van verschillende, aan elkaar grenzende, natuurgebieden, afgewisseld met cultuurhistorische elementen. Grofweg zou je het totaal aan verschillende landschappen kunnen begrenzen door de A2, de Dommel en de Bosschebaan. In 2017 werd Brabants Landschap ook eigenaar van landgoed Oud Herlaar, waardoor het nu bijna het gehele gebied bezit. Dit is natuurlijk gunstig voor een verdere eenduidige ontwikkeling van het terrein, dat een publieke functie zal krijgen. In feite bestaat die nu ook al: fietsers en wandelaars weten deze omgeving in groten getale te vinden. Gemotoriseerd verkeer wordt er zoveel mogelijk geweerd. Brabants Landschap heeft een mooi plan voor de ontwikkeling van een museaal landschap, gedragen door de elementen natuur, kunst en cultuurhistorie. De tuinderij bij huis Haanwijk gaat hiervan een integraal deel uitmaken. Op een steenworp afstand van Haanwijk beheert Brabants Landschap museum Romeins Halder en Buitenlokaal Haanwijk. Informatie hierover is te vinden op de website van Brabants Landschap. In het 17e-eeuwse landhuis is koffie- en theehuis ‘t Haantje gevestigd, alsmede een culinaire eetgelegenheid, waar op afspraak bijzondere maaltijden worden verzorgd.

Open dag ‘de Scheve Schup’ zondag 13 september
Op zondag 13 september is de tuin bij huis Haanwijk te bezoeken van 13.00 tot 16.00 uur. Toegang vanaf de achterkant (bij de lange muur). Auto’s zijn niet gewenst. De wegen zijn hier niet op berekend en er zijn nauwelijks parkeermogelijkheden. Bovendien zou het veel hinder veroorzaken voor fietsers en wandelaars. Vanuit Halder zie je het huis liggen aan het eind van de laan met de platanen. Je komt dan ook langs de plek waar ooit de dikste populier van Nederland stond, met een stamomtrek van meer dan 7 meter. Destijds een echte publiekstrekker. Vanaf de achterzijde is het huis te bereiken via Dooibroek/Haanwijk.

Tijdens deze middag kan iedereen een kijkje nemen in de historische tuin. Er wordt uitgelegd wat de Scheve Schup in Vught heeft gedaan en wat de plannen zijn voor de nieuwe locatie. Voor de kinderen worden leuke activiteiten georganiseerd, zoals zelf appelsap persen, een spannende safari in de kleine wildernis en vogelhuisjes maken. Ook zal er een imker aanwezig zijn. Kortom, meer dan genoeg redenen om een bezoekje te brengen en dit jaar alsnog het ‘leven als God in Frankrijk’-gevoel te ervaren.

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …