Julia Engelaer en zoon Job van Bentum in hun tuinderij De Guit (foto: Ton Wagenaars)

Biologisch Dynamische Tuinderij De Guit kwart eeuw ‘in z’n knollentuin’

Tuinderij De Guit op landgoed Bleijendijk in Vught bestaat vijfentwintig jaar. Met dit jubileum breiden Pieter van Bentum (54) en Julia Engelaer (53) hun aanbod uit met de mogelijkheid om ook zelf je ‘eigen boontjes te doppen’ door een krop veldsla, pompoen of worteltros te oogsten, rechtstreeks van het land: de zelfoogst.

Door Ton Wagenaars

“Als je echt van groenten houdt en van pure versheid en biologische producten, dan moet je hier zijn”, zegt tuinder Julia Engelaer die samen met haar man Pieter van Bentum een kwart eeuw geleden tuinderij De Guit startte in een klein huisje met schuurtje binnen het landgoed Bleijendijk. Een kwart eeuw verder is een veel groter bedrijf binnen de grenzen van landgoed Bleijendijk actief met een boerderijwinkel, afhaalplek voor groente- en fruitpakketten met rondom het huis de velden met groenten en fruit. “Vroeger was je een beetje raar, nu ben je hip als je groenten en fruit biologisch teelt en kweekt. Het is beslist vers en lekker met het gehele jaar door gevarieerde, gezonde producten van het seizoen. Ook in de winter, want dan zijn er wortels, boerenkool, pompoenen of spruitjes. Om een keer wat meer variatie te brengen in het aanbod, doen we soms een beroep op andere biologische bedrijven die ons assortiment dan wat kunnen aanvullen. Wij zitten hier op lichte zandgrond en op bijvoorbeeld rivierklei zijn andere producten makkelijker te verbouwen”, vertelt de eigenares die samen met haar man de Biologisch-Dynamisch Land- en Tuinbouwschool volgde.

Abonnement
Al jarenlang bestaat de mogelijkheid om een abonnement te nemen op een groente- en/of fruitpakket. De klant draagt dan bij aan een stukje gezonde aarde in de buurt en de versheid is gegarandeerd. Er zijn verschillende maten voor een groentepakket met daarbij de mogelijkheid dit basispakket uit te breiden met bijvoorbeeld champignons, paprika’s of komkommers. De Guit verbouwt ook aardappels. Binnenkort komen er scharrelkippen. Het groentepakket wordt na een bestelling per telefoon of mail op een vaste afhaalplek klaargezet in speciale tassen, die geretourneerd worden voor hergebruik. Julia Engelaer: “Alles is ook gebaseerd op vertrouwen. Wij zijn idealisten en hebben vertrouwen. Maandelijks wordt de rekening opgemaakt en rekenen onze klanten af.”

De beweegredenen om te kiezen voor dit soort tuinbouw en deze producten zijn heel verschillend. “Er zijn mensen die een supermarkt niet zien zitten, maar er is ook een behoefte aan onderling contact en je ziet hoe mensen met elkaar spreken en bevriend raken. Ook voor de kinderen is er hier van alles te zien en te beleven. We hebben pony’s en geiten en er zijn schommels en er is een glijbaantje, maar wat is voor hen mooier dan om zelf de wortels uit de grond te halen of aardappels te poten. Weten ze ook waar die groeien en hoe dat werkt.”

Het afhalen van de groentepakketten kan niet alleen bij de Guit. Er zijn meerdere afhaalpunten in bijvoorbeeld Vught Centrum, Vught De Baarzen, Den Bosch, Empel, Berlicum, Helvoirt en Oisterwijk. Ilse van Duuren en Matthijs van der Ham zijn medewerkers waarvan laatstgenoemde de begeleider is van jongeren met een zorgvraag die drie maal in de week een werkplek krijgen op De Guit.

Zelfoogst
En dan is er nu de zelfoogst. Julia Engelaer: “Je neemt dan een oogstaandeel en je komt elke week zelf je gevarieerde producten van het seizoen oogsten. Het seizoen duurt vanaf begin mei, afhankelijk van het weer, 30 tot 34 weken. Elke week wordt getracht zes verschillende groenten of kruiden aan te bieden. Er wordt gewerkt via het Community Supported Agriculture (CSA) principe, ook wel gemeenschapslandbouw genoemd. Hierin delen de tuinder en de leden het risico: de omstandigheden bepalen de grootte van de oogst. Ieder jaar zal er worden geëvalueerd en er kan worden meegedacht over het teelplan. Wekelijks wordt via e-mail en een bord in de tuin aangegeven welke groentes geoogst kunnen worden. Tijdens je vakantie mag je een introducee in jouw plaats laten oogsten.”

De oogstdagen zijn op woensdag (13.30-20.00 uur), vrijdag ( 10.00-17.00 uur) en zaterdag (10.00-14.00 uur). Bezoekers zijn altijd welkom om een kijkje te komen nemen op De Guit maar ‘De Open Dag van Bleijendijk’ is bij uitstek een uitgelezen mogelijkheid om eens te komen kijken. Voor informatie: telefoon: 073-6571814 ,website www.tuinderijdeguit.nl of info@tuinderijdeguit.nl.

Kijk ook bij

Duurzaamheid in pakketverzending

Advertorial In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het essentieel om te kijken …