Bijzondere beweegplek op Bisschop Zwijsenplein

Over ruim zes weken, zaterdag 17 oktober, wordt het Beweegplein op het Bisschop Zwijsenplein officieel geopend. Bewegen in de openbare ruimte, zoals dat ook al op andere plekken in Vught kan, wordt hier wel héél bijzonder. Voor ieder wat wils, van 0 tot 100 jaar, is de leus. Je kunt er voetballen, basketballen, tafeltennissen, trainen, Teqball en nog veel meer. De presentatie was op woensdag 27 augustus en op woensdag 2 september was er een informatiebijeenkomst in Jeugd- & Jongerencentrum Elzenburg. Daar kon niets meer veranderd worden aan het ontwerp, maar wel meegedacht en gepraat worden over de invulling van het groen.

Door Ada Imming

In het bestuursakkoord van de gemeente Vught was in 2018 de wens opgenomen om jongeren te laten sporten in de openbare ruimte. In 2019 liet de gemeente een onderzoek hiernaar uitvoeren door Adviesbureau Kragten. In augustus van dat jaar was er een inloopavond voor bewoners met een conceptrapportage van Kragten waarbij interessante beweegplekken in beeld werden gebracht. De reacties en nieuwe ideeën die werden ingebracht tijdens de inloopavond zijn meegenomen en in maart 2020 ging de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van het budget voor het beweegplein. Om de wensen en behoeften van de Vughtenaren in beeld te brengen werd er in april een vragenlijst verspreid onder omwonenden.

Overlapping plangebied
In juni werd een aanbestedingsproces gestart waarbij vier deskundige bedrijven zijn gevraagd om met de informatie van de bewoners een ontwerp te maken. In juli werden de ontwerpen gepresenteerd op inloopdagen en konden geïnteresseerden een stem uitbrengen op één ontwerp. De meeste stemmen gingen naar het ontwerp van Nijha B.V. dat op 27 augustus werd gepresenteerd.
Zo’n twintigtal omwonenden praatten mee over de invulling van het groen, de bankjes en de prullenbakken. Over de hondenuitlaatplek die er al is en de spelende kinderen van openbare basisschool de Lichtstraat, die veelvuldig gebruikmaken van de ruime plek aan de overkant van de school. Wethouder Toine van de Ven gaf aan dat er een fout is gemaakt. Dit ontwerp overlapt namelijk voor een klein deel het plangebied rondom de verhuizing van de Lidl waardoor de toestellen iets moeten worden opgeschoven. De wethouder beloofde een aparte informatieavond over deze kwestie.

Vijf zones
Bob Smolders van Nijha presenteerde de vijf zones die er gaan komen. Voor voetbal een veld van 30 bij 20 meter. De tafeltennistafel en Teqballtafel, een parcours dat je hangend aan je armen kunt afleggen, met opstappaaltjes voor kinderen. Tussen de bomen verrijst het fitnessgedeelte voor ouderen met zeven laagdrempelige toestellen voor alle spieren. Daar kan het hele lichaam in de schaduw van de bomen getraind worden. En als vijfde een speelgedeelte voor de kinderen met onder meer een huisje, een waterpunt, zand en boomstammen om op te zitten. De gemeente werkt samen met MOVE in het Projectteam Beweegplein. Valentine Kortbeek van MOVE stipte ook nog eerder gerealiseerde beweegplekken in Vught aan en meldde dat de in plastic gevatte instructies rond de Rode Rik-beweegroute vervangen gaan worden door professionele borden. Deze route gaat ook langs het Bisschop Zwijsenplein lopen. Het is de bedoeling dat alle beweegplekken in Vught uiteindelijk met elkaar verbonden worden.

Huiskamergevoel
Jack Dikmans, manager Openbare Ruimte van de gemeente Vught, deed het groenplan uit de doeken. Er moet volgens hem een huiskamergevoel gecreëerd worden door een groene heg met verschillende openingen rond het park, tevens bedoeld om de ballen tegen te houden. Een grote klimboom, bomen waar je onder kunt zitten met wandelpaden, wilde bloemen om te plukken en bloemrijke kruidenranden. Biodiversiteit en kleur. In het midden een mooie, kleurrijke ‘bult’ zoals ook op rotondes is te zien. Er werd geanimeerd over meegedacht en gepraat en eventuele opmerkingen kunnen ook nog gestuurd worden naar beweegplein@vught.nl.

(Klik op de afbeelding om te vergroten)

Kijk ook bij

Kofferbakverkoop bij D’n Hop Boxtel

D’n Hop houdt op zondag 7 mei van 10.00-15.00 uur de eerste editie van de …