Bijzonder talentenprogramma voor jongeren van start

Jongeren van 14 t/m 21 jaar uit Vught, Helvoirt en Cromvoirt krijgen de unieke kans om te leren invloed te krijgen, bijvoorbeeld in de Vughtse politiek. In januari 2022 start een bijzondere reeks clinics waarin ze allerlei vaardigheden leren die later van pas kunnen komen. Maar ook op de korte termijn. Want alles wat geleerd wordt, wordt meteen in praktijk gebracht. Dus niet alléén leren lobbyen, maar daarna ook echt lobbyen. Er wordt gewerkt naar een evenement of activiteit voor alle jongeren in Vught, vlak voor de zomervakantie.

Daarvoor moeten de jongeren aan de slag. Ze krijgen het niet op een presenteerblaadje. Er is dus géén pot geld waar een mooie bestemming voor gezocht kan worden. Het is precies andersom. De groep moet zelf met ideeën komen, plannen maken én voor de financiën zorgen, want het budget is minimaal: nul euro. Om het evenement of de activiteit te kunnen betalen, zullen de jongeren zelf moeten gaan lobbyen bij de politiek, op zoek gaan naar fondsen en/of andere middelen, diensten of goederen binnenhalen.

De groep wordt niet in het diepe gegooid. Integendeel, ze worden hierin professioneel begeleid in zeven verschillende masterclasses over bijvoorbeeld politiek, lobby, sociale en digitale vaardigheden, waarmee ze invloed kunnen krijgen. Verschillende professionals uit de praktijk zullen als gastdocent de jongeren verschillende vaardigheden bijbrengen.

Stem laten horen
Dit jongerentalentenprogramma wordt georganiseerd naar aanleiding van een enquête onder jongeren van Maurits Bouma, 17 jaar, voormalig leerling van het Maurick College, die dit jaar begonnen is aan de studie Politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. “Uit deze enquête bleek dat jongeren er behoefte aan hebben om hun stem te laten horen binnen de gemeente en meer te willen weten over duurzaamheid en gezondheid. De belangen van de jongeren worden een beetje over het hoofd gezien.”

Hoe werkt democratie
Bouma kwam in contact met de organisatie ‘Jongerenambassadeurs’, die o.a. gefinancierd wordt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “Ik ben geïnteresseerd in politiek en dit sprak me wel aan en dus meldde ik me aan als jongerenambassadeur en ben naar de gemeente gegaan met het idee voor een jongerenraad.”
Geheel toevallig klopte bijna gelijktijdig Hilda Spelt uit Vught bij de gemeente aan. Ze las dat het nieuwe college meer aan participatie wilde doen en zij heeft ervaring met het opstellen van Europese programma’s waarin jongerenparticipatie centraal staat. De gemeente bracht beide initiatieven bij elkaar en samen zijn ze tot dit programma van een half jaar gekomen. “Een stem te hebben, hoe jong ook, is belangrijk”, zegt Spelt. “Steeds meer wordt verwacht van jongeren dat zij een goed verhaal kunnen houden. Goede communicatieve vaardigheden zijn een voorwaarde voor zinvol werk, een goed gesprek, zelfontplooiing en zelfexpressie. Het is belangrijk dat jongeren kritisch leren luisteren en meer horen dan alleen wat er gezegd wordt. Debatteren is onlosmakelijk verbonden met de vrijheid van meningsuiting, het omgaan met tegenstellingen en het vreedzaam oplossen van conflicten.”
In het programma leren jongeren onder meer hoe democratie werkt. Welke partijen staan waarvoor en hoe werkt de organisatie van een gemeentehuis? Waar moet je zijn om dingen voor elkaar te krijgen? Hoe kun je zaken beïnvloeden? Verder is het handig te weten hoe dit soort dingen in andere Europese landen werkt.

Nieuwe vormen van participatie
Volgens wethouder Fons Potters (participatie) was het bij elkaar brengen van Bouma en Spelt een ‘match made in heaven’. “We willen als gemeente ook experimenteren met nieuwe vormen van participatie, ook voor jongeren. Die hebben de grootste kans van slagen als niet de ‘grotemensenpolitiek’ bedenkt waar jongeren behoefte aan hebben, maar dat jongeren dat zelf aangeven en ermee aan de slag gaan. Die kans krijgen ze nu. Ik ben trots op het mooie programma dat Bouma en Spelt in elkaar hebben gezet en ik kijk uit naar hoe ze tot een mooi slotevenement of activiteit gaan komen.”

Inschrijven
De begeleiding wordt betaald met een subsidie van de Europese Unie. Vught stelt het raadhuis beschikbaar voor het houden van de masterclasses. Het programma loopt van januari t/m juli 2022. De tijdsinvestering is een paar uur per maand. De inschrijving is geopend. Er is plaats voor 15 tot 20 jongeren. Voor meer informatie en opgeven: Hilda Spelt, talent@ijsiq.com of 06-19952886.

Kijk ook bij

Winterse Buitenbios bij Verkadefabriek

Na het succes van de eerste editie van Buitenbios im Schnee in 2022, nodigt de …