Uitreiking van het certificaat met links Koert Huber en rechts Rien Bijnen

Bijnen ontvangt Keurmerk Dementievriendelijke Uitvaartzorg

Dinsdag 7 november ontving Rien Bijnen een certificaat van Stichting Keurmerk Dementievriendelijk uit handen van stichtingsvoorzitter Koert Huber. Sinds 1 september is Bijnen Uitvaartzorg Vught hiermee de eerste uitvaartonderneming in Nederland die zich officieel dementievriendelijk mag noemen. Alvorens dit certificaat te verkrijgen, volgden medewerkers van Bijnen Uitvaartzorg een intensieve tweedaagse training. Kijk op bijnen.nu/nieuws.

Door Maarten Kroese

Het aantal personen met dementie neemt toe. Dat zijn er in Nederland nu ongeveer 290.000 (van wie 12.000 65-minners), maar dat aantal zal in 2050 waarschijnlijk verdubbeld zijn. In de regio Vught gaat het al om zo’n 8000 (!) mensen met dementie. Dat betekent dat iedereen wel iemand kent die aan deze ziekte lijdt. Een onvermijdelijk gevolg van de stijgende levensverwachting, want de kans op dementie neemt toe met het stijgen van de leeftijd, tot 40 procent bij 90-plussers.

Nazorgbehoefte
Medewerkers van Bijnen Uitvaartzorg hebben al jaren met mensen met dementie te maken. Zij waren reeds gewend om begripvol en respectvol met deze groep om te gaan, maar dankzij de gespecialiseerde training zijn hun kennis en vaardigheden verbeterd. De uitvaartverzorgers, uitvaartassistenten, front-officeprofessionals en directie zijn nu in staat om mensen met dementie vanaf het eerste telefonische contact tot en met de laatste nazorgbehoefte te betrekken bij het afscheid nemen, voorafgaand en rondom de dag van de uitvaart.

Dementiebewust
Koert Huber: “Bijnen heeft iets bijzonders gedaan door zijn hele onderneming dementiebewust te maken. Doel is om de naasten van een geliefde overledene zo nauw mogelijk te betrekken bij het hele proces. Voor iemand met dementie is het heel verwarrend als een familielid overlijdt. Zeker als het een partner betreft, omdat hoogbejaarde echtparen elkaar vaak in stand houden. Wij geven ons keurmerk aan de onderneming die zich conformeert aan ons programma van eisen, alles wat ze in hun dienstverlening leveren aan mensen met dementie en hun familieleden.”

Trots
Rien Bijnen: “Onze afscheidsbegeleider Ellen Huizinga is vanuit ons bedrijf betrokken bij de werkgroep ‘Samen dementievriendelijk ondernemen’. In samenwerking met andere Vughtse ondernemers en Alzheimer Nederland gaan we de betrokkenheid met mensen met dementie zo goed mogelijk vorm geven. Burgemeester Van de Mortel is ambassadeur van dit initiatief. Dat past perfect bij het Dementienetwerk Vught dat staat voor een Dementievriendelijke Gemeenschap in Vught, Cromvoirt en Helvoirt, dat wordt ondersteund door 14 regionale zorgorganisaties. We zijn erg trots op dit keurmerk!”

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …