Bijen tellen in eigen tuin én op de Boxtelse bijenmarkt

Twee keer kunnen Boxtelnaren deze maand bijen tellen. Op 13 of 14 april in de eigen tuin, als deelnemer aan de Nationale Bijentelling. En op zondag 28 april op de traditionele bijen- en plantenmarkt in het Molenwijkpark.

De tweede Nationale Bijentelling is een initiatief van Nederland Zoemt. Deze organisatie zet zich in voor betere leefomstandigheden voor wilde bijen, hommels en zweefvliegen. Denk aan meer voedselplanten en meer nestgelegenheden. Tijdens de bijentelling kunnen mensen in hun eigen tuinen kijken welke bijen ze op de bloemen zien. Dit vergroot de kennis over deze insecten én de betrokkenheid van mensen. Meer informatie over de telling is te vinden op de website www.nederlandzoemt.nl.

De Boxtelse imkervereniging Sint Ambrosius beveelt de telling van harte aan. Voorzitter Jasper Derks: “Wij imkers snappen heel goed dat er méér bijen zijn dan alleen onze honingbij. En dat die belangrijk zijn voor de natuur. We roepen mensen daarom op om mee te doen met de Nationale Bijentelling. Het kan makkelijk. Op die website staat een handig overzicht met de twintig meest voorkomende bijen en hommels.’’

Derks maakt graag het bruggetje naar die andere bijentelling, tijdens de bijenmarkt op 28 april. Met een lach: “Daar laten we mensen altijd tellen of raden hoeveel bijen er in een demonstratiekastje zitten. Vooral kinderen vinden dat prachtig. En ze kunnen er iets mee winnen.’’ Op de bijen- en plantenmarkt staat de honingbij wel centraal. Maar aandacht voor wilde bijen is er zeker ook. Zo biedt Ambrosius plantjes aan die voor veel insecten nuttig zijn. Ook hebben de leden een flink aantal bijenhotels gemaakt. Derks: “Dan kwam ik op zaterdag onze hal binnen en zaten ze daar met z’n allen rietjes in die hotels te stoppen.’’

De 46e Boxtelse bijenmarkt is op zondag 28 april van 10.00 tot 15.00 uur, in park Molenwijk, aan de straat Essche Heike.

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …